Пољопривредницима из ЕУ неће бити лако да нађу нова тржишта

17-08-2014 01:24:32 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Alexander Demianchuk/ vostok.rs |


Европска комисија је сазвала ванредни састанак у вези са објављеним руским одговором на санкције ЕУ. Земље ЕУ ће проценити штету од забране увоза у Русију неких категорија пољопривредних производа. У Европи кажу да је потребно брзо реаговати, јер није лако надокнадити губитак тако великог тржишта.

За санкције Запада против Русије на крају ће платити порески обвезници. Европска комисија ће проценити штету коју ће европске компаније претрпети од руских санкција и донети пакет помоћи пољопривредницима: у кратком року тешко је наћи замену тржишту. Како објашњава представник Комитета Европске комисије за пољопривреду Роџер Вајт,

- Одмах, након што су руске власти објавиле санкције, стручњаци из Европске комисије почели су да анализирају потенцијални ефекат ових мера. На састанку редставници свих земаља ЕУ размениће своје погледе на ову ситуацију, који ће бити главни проблеми, посебно у кратком року. И, наравно, разговараћемо о могућности да се пружи помоћ европским произвођачима, који су изненада изгубили једно од тржишта.

Европа је очекивала одговор Русије након увођења трећег блока санкције против сектора руске економије. Сопствене санкције ЕУ већ су показале први болни ефекат на неке европске земље – смањио се извоз, избила је опасност од губитка посла, и у тако високој незапослености. Сада је Русија забранила увоз свих врста месних и млечних производа, рибе, воћа и поврћа из ЕУ. Штета од руских санкција натерала је неке произвођаче да се директно обрате својим парламентима са питањем да преиспитају став према Русији: политика политици, а бизнис страда. Како је навео Роџер Вајт,

- Укупан извоз робе, о којој се сада говори, ове године је износио око 5,3 милијарде евра. То су месо и млечни производи, а посебно све брине питање испоруке воћа и поврћа. То су, углавном, кварљиви производи и не могу се складиштити. Наћи ново тржиште није нимало лако. Пољска, Литванија, Белгија, Холандија, Грчка, према прелиминарној анализи, најтеже су погођене. Потребна је детаљнија анализа пре него што одлучимо да искористимо новац европских пореских обвезника на покривање ових губитака. Први кораци су предузети у погледу воћа - брескве и нектарине: сезона је у пуном замаху и сад – изненадан губитак тако великог тржишта попут Русије. Алтернатива за ово тржиште није на видику. Што се тиче других сектора пољопривреде, мере ће бити предузете у наредних неколико недеља. У буџету ЕУ за 2014. годину постоји кризни резервни фонд од 423 милиона евра. У 2015. години биће мало већи, 430 милиона. Ове резерве су предвиђене за ванредне ситуације на тржишту. Ми се, свакако, надамо да ћемо пронаћи алтернативна тржишта, што се тиче фармерских прихода тржишним путем. Укупнни годишњи промет пољопривредног сектора у ЕУ - 56 милијарди евра. Међутим, у овој тешкој ситуацији за европске произвођаче потребно је реаговати по потреби, на основу приоритета. Ми свакако осећамо притисак од земаља-чланица ЕУ, али не желимо само тако да делимо компензације.

Јекатерина Иванова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут