Рускиња дала живот за Србе

18-08-2014 06:59:53 | | novosti.rs/ vostok.rs |

Болничарка Дарја Александровна Коробкина, хероина из битке на Гучеву. Погинула у саставу Дринске дивизије другог позива 2. октобра 1914.


Лозница - Млада Рускиња, болничарка Дарја Александровна Коробкина, оставила је трајни белег помажући рањеним србским јунацима током Гучевске битке, па заслужује трајни спомен, тако што би нека установа: школа, болница или улица, свеједно, понела њено име. На ово данас, када се обележава век од почетка Великог рата, указује и проф. др Мирко Керкез - члан Српске краљевске академије и председник њеног научног већа - подсећајући да је први на челу те институције био Лозничанин, проф. др Јован Цвијић, по многима наш најсвестранији научник...

- Из пијетета према Цвијићу, родоначелнику Српске краљевске академије, те јунацима из Великог рата, локалној самоуправи у Лозници проследили смо иницијативу да Дарја не буде заборављена, баш као ни јунаци из две битке које су се одиграле на овом простору: Гучевска и Церска - каже професор Керкез.

А, поменута Рускиња је, са 26 година - по доласку у Београд, те упућивању у Ваљевску болницу - инсистирала на томе да иде на Гучево, да помаже србским јунацима у чувеној „Бици под облацима“. У саставу Дринске дивизије другог позива, током збрињавања рањеника - 2. октобра 1914. - погинула је код Еминових вода, у борбама око Аде Курјачице. Зато у парку код Специјалне болнице у Бањи Ковиљачи стоји пано, као знак сећања на руску хероину у србским редовима. Нажалост, то је све...

- Најпримереније би било да нека здравствена установа у подножју Гучева понесе њено име - закључује професор Керкез.

ОБЕЋАНА УЛИЦА

- ЛОКАЛНА власт ће, сходно овлашћењима, једну улицу назвати по Дарји Александровној Коробкиној, баш као што смо на Лагатору сачували успомену на најмлађег поднаредника у Европи, Момчила Гаврића, којем је у Првом светском рату масакрирана читава вишечлана породица, па се он, са само 12 лета, прикључио србској војсци и прошао све најважније битке - најављује Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

В. Митрић