Церска битка - сећања на најмлађег каплара на свету

20-08-2014 08:36:42 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Србска јавност обележила је 19. августа стогодишњицу једне од ценралних битака Првог светског рата – Церске битке. У месту Текериш у близини Лознице окупило се око 10 хиљада људи. У свечаној церемонији учествовао је премијер Србије Александар Вучић, као и чланови дипломатског корпуса Србије, представници српске армије, српске православне црвке и локалних власти.

Управо 19. августа 1914. године србској војсци под командом генрала Степе Степановића пошло за руком да разбије 9. и 21. дивизију Аустроугарске армије, које су морале да се повуку.

Најмлађем учеснику Церске битке, као и многих других битака Првог светског рата, Момчилу Гаврићу, било је свега осам година. Пошто је аусторугарска војска убила његове родитеље и свих седморо браће и сестара, Момчило је остао сироче. У близини је стајао шести артиљеријски пук н ачелу са Стеваном Туцовићем. Момчило га је нашао и испричао му све, затражио пушку да се освети за породицу. Тако је Момчило Гаврић постао најмлађи борац српске војске и заједно са Стеваном Туцовићем прошао је читав рат: он је преживео албанску голготу, где је погинуло много Срба, учествовао у пробоју Солунског фронта. 1924. године, када су га позвали у армију, нико није хтео да верује да је он ишао да ратује у раном детињству.

Дешава се да многи који су прошли рат не воле да говоре о њему својим потомцима. Момчило Гаврић имао је за то своје разлоге. Говори његов унук Ђорђе.

- Није причао ни о чему десетак године. Он је и био ухапшен због тога што је рекао да Албанци нису његова браћа. Кад је изашао није хтео да прича ни са ким ни о чему све док му Франсоа Митеран није дао орден части. После тога он је почео мало да прича. У суштини је често долазио код мене пошто ја живим у Лозници, а он је живео у Београду. Долазио је код мене и причао доста тога.

Војним подвизима младог каплара био је одушевљен Живојин Мишић, чија батерија се придружила одредима Стевана Туцовића приликом преласка Албаније. Мишић је одмах унапредио малог Момчила у поднаредника.

На једном од спотова на Јутјубу може да се види анкетирање спроведено у Лозници. Људе су питали да ли знају ко је био Момчило Гаврић. Многи су одговарали да не знају. Није ваљда да је најмлађи херој Првог светског рата који је прошао кроз такво крвопролиће незаслужено заборављен. Да чујемо Ђорђа Гаврића.

- Он је био баш заборављен. Буквално у Србији није постојала улица Момчила Гаврића иако су сви знали да он је био најмлађи војник, каплар, поднаредник после тога. Сад је кренуло мало. Једна улица у Лозници је добила његово име. Тренутно је урађен и документарни филм. Тако да су кренули да раде да се то мало испромовише. Документарни филм је урађен много добро, на основу свих података из његовог живота. Његов син је их записивао 80-их година. Још један генерал Секулић је издао три књиге о њему. Иначе све је документовано и у филму и у књигама. Често се сад појављују и његове слике и његове приче на ТВ-у. Тако да сад се већ зна.

У породици Гаврић свето чувају сећање на свог великог петка. За Ђорђа Гаврића то се подразумева.

- Како да се не гаје сећања на човека који је био најмлађи учесник свих ратова икада у свету. Увек се гаје лепа сећања. Смета ми кад неко прича нешто против Србије. Никад није покушавао да нешто истакне и да стави себе испред осталих, да некога понизи. Увек је желео неко добро и углавном је патриотски гледао на све.

Наредних дана очекује нас разговор са сином Момчила Гаврића, Браниславом, учесником документарног филма. Надамо се да ћемо сазнати више детаља о војној прошлости најмлађег каплара српске војске Момчила Гаврића.

Григориј Соколов,