Неморална Европа учи Србију шта је то морал

21-08-2014 11:25:23 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/European Parliament/cc-by-nc-n |


Таман када се цела Србија са оправданим разлогом понадала да ће после руског протеривања европских производа искористити велику шансу која јој се пружа и повећати свој извоз на то тржиште, одмах су из Европске уније стигле претње Србији да не сме да се обогати у насталој ситуацији, зато што по мишљењу бриселских чиновника - то није морално. Можемо сезапитати – Европа? Морал?

Зар је могуће да неморална Европа учи Србију шта је то морал? Пуно је примера на којима се може доказати да се Европска унија у протеклим годинама тешко огрешила о Србију, и то чак не показујући ни најмањи знак кајања, али у непрегледном низу разлога због чега би се Европа могла назвати неморалном, довољно је издвојити само онај који се тиче бомбардовања Србије и насилног отимања Косова, у чему је свој несебични допринос дао и велики број европских земаља уз сијасет циничних образложења.

Све је то на најбољи начин објаснио председник Русије Владимир Путин, када је на годишњој конференцији за новинаре у Кремљу, у фебруару 2008. године пред читавом светском јавношћу дословно од речи до речи рекао да је „једнострана подршка независности Косова неморална и супротна важећем праву“, те је затим још додао – „статус Косова као неотуђивог дела Србије одређен је Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Све чланице Светске организације су дужне да се тога држе”. А на крају се Путин са гневом обратио неморалној Европи - „Зар вас Европејце није срамота да уопште баратате са таквим двојним стандардима? Кажу нам – Косово је посебан случај. То је обична лаж, а не посебан случај”, закључио је руски председник своје мишљење на ту тему. Иначе, красноречива буквица коју је Путин тада одржао западним лицемерима је и даље доступна на интернету, па се тако на сајту Јутјуба свако може уверити у снагу његове аргументације.

Штавише, слично мишљење о неморалу Европске уније је стигло сасвим недавно, и то овог пута из Израела, па није згорег да видимо шта је по том истом питању имао да каже посланик у тамошњем парламенту који се зове Израел Хасон. Наиме, тај израелски парламентарац је поводом растућег антијеврејског расположења у Европи поручио да Запад нема право да се позива на морал, а то је сликовито објаснио овим чињеницама - “NATO је бомбардовањем убио 5.000 цивила на Косову само зато што је био увређен, а 27.000 ирачких цивила убијено је током бомбардовања приликом америчке инвазије. И зато они не могу да нам причају о моралу”, одбрусио је тај израелски посланик пред страним амбасадорима.

Међутим, оно што Владимир Путин, а такође и други политичари и парламентарци широм света смеју да кажу Европи по питању њеног неморала, који је иначе највише дошао до изражаја на Космету - чини се да не сме нико у самој Србији. Зато је и могуће да из Брисела стигне таква скандалозна и бахата претња Београду, позивајући се управо на морал и солидарност - да Србија не сме искористити руске узвратне санкције Европској унији да би на руском тржишту заузела место које су до сада држали њени произвођачи хране. И мада је врло упитно да ли ће србски званичници имати снаге да скрену пажњу бриселским чиновницима на одсуство морала у њиховим сопственим поступцима, нема сумње да ће многи људи у Србији сами да се спонтано присете старе српске изреке која описује баш такву особу која се гласно позива на морал, иако га ни сама не поседује. Дакле, познајући просечног Србина, он ће поводом овог најновијег захтева из Брисела вероватно да одмахне руком и тихо каже – „Ко о чему, Европа о моралу“.

Ратко Паић,