Вучић: Србија ће поштовати вољу ЕУ и неће подстицати извоз у Русију

22-08-2014 12:00:05 | | fakti.org, Tanjug/ vostok.rs |


Србија ће поштовати вољу Европске уније и неће давати субвенције за извоз својих производа у Русију, али Руској федерацији неће уводити санкције, поручио је данас премијер Александар Вучић.

Он је на конференцији за новинаре објаснио да му је пре два у Обреновцу заменик шефа Канцеларије ЕК у Београду Оскар Бенедикт уручио ед мемоар којим се Влада Србије обавештава да би требало да се уздржи од било каквих мера подржавања извоза у Русију, што практично значи да не би требало да суштински или значајно проширимо србски удео у извозу на руско тржиште, замењујући тако извоз земаља ЕУ

„Ово што смо добили посматрамо на одговоран начин и одговорно ћемо се односити према томе. То је нижа форма од демарша, али не желимо да потценимо садржај и било би неодговорно да се тако понашамо”, рекао је Вучић.

Србија, међутим, додао је, нема никакве везе са сукобима у Украјини, нити их је изазвала, нити се ставила на било коју страну.

„Желимо мир, бавимо се миром”, рекао је Вучић и поручио грађанима да могу бити спокојни јер, „треба да знају да Србија ничим и ни на којим начин није било чиме угрожена”.

Напоменуо је такође да нема потребе да Србија уводи нове, односно додатне субвенције на извоз робе у Русију, али је поновио да ће поштовати вољу ЕУ, јер је чланство ЕУ стратешки циљ и за такву политику владе грађани су гласали.

Очекујемо да ЕУ одржи обећање и отворимо поглавља 32 и 35

Вучић је изјавио да очекује да Европска унија одржи своје обећање и да се до краја године отворе поглавља 32 и 35 у преговорима са Унијом и подвукао да је Унија највећи партнер Србије.

„Док сам на челу владе, поштоваћемо туђе интересе, али бринућемо своје бриге. Србија води рачуна о интересима грађана, не вређа никога, поштује све. Србија је на путу европских интеграција али очекујемо да ЕУ одржи обећање и да пре краја године отворимо поглавља 32 и 35”, рекао је Вучић.

Он је поручио извозницима да се не ”играју” и не препакују производе из ЕУ како би их извезли на руско тржиште.

„Немојте да се играте да мислите да можете нешто да препакујете и да варате Русију и ЕУ. То нека нико не мисли да радимо. Ми своју производњу и извоз нећемо да заустављамо, а да ли ћемо нове субвенције да уводимо, нећемо. Нама је највећи партнер ЕУ”, поручио је Вучић.

Он је казао и да Србија када је почео сукоб у Украјини није извезла ниједан авион, брод нити тенк.

„Бродове и авионе немамо, тенкове имао па не продајемо. Никоме нисмо продали”, казао је Вучић.

Не очекујем никаве санкције ЕУ

Вучић не очекује никакве санкције Европске уније због новонастале ситуације, поручујући да Србију види као успешну и модерну земљу.

„Не очекујем никакве санкције, нити Србија ништа не губи овим. Да ли Србија може нешто да добије, то нема везе ни са Русијом и Европљанима, већ од нас самих”, поручио је Вучић.

Подвукао је да Србију види као успешну и модерну земљу и да очекује да већ 2016. године Србија буде земља са највећим привредним растом у ЕУ.

„То већ неколико пута понављам и то само значи да добро знамо шта радимо и то морају наши људи да разумеју”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре одговарајући на питање да ли очекује да ЕУ уведе Србији било какве санкције.

Он је поручио и да успех наше земље зависи од нас самих, нашег рада, мера и посвећености.

„Ако тога не буде, неће бити ни резултата”, подвукао је Вучић, наводећи да „ми своју судбину држимо у својим рукама”.

Повећајте производњу, доста је било јавашлука

Вучић је поручио привредницима да повећају производњу, јер за пласман робе има простора и у нашој земљи, те да је готово с махинацијама и да препакивања робе неће бити, не због ЕУ или Русије, него због Србије.

Вучић је рекао да су привредници имали исте шансе пре годину, две али да се нису бавили озбиљно производњом, већ да је већина оних који претендују да буду велики гледала како да узме од државе кредит који никада неће да врати.

„Молим привреднике да поведу рачуна, јер ми своју производњу имамо да пласирамо у нашој земљи, а за то до сада нисмо имали ни снаге ни могућности”, рекао је премијер.

Производњу ћемо повећавати у складу с мерама које ће влада донети и у складу са законима, додао је, а привреднике упозорио:

„Доста је јавашлука где се размишљало како ће да се преживи још један дан. Пред привредницима је шанса да производе за своју земљу, али и друге. Привредници морају да воде рачуна да нећемо дозволити махинације, шпекулације, препакивања не само због ЕУ и руских партнера, већ због Србије”, рекао је Вучић додајући да Србија жали због туђих мука, али да мора да гледа интересе својих грађана.