Најбољи режисери окупиће се на фестивалу „Сезона Станиславског“

22-08-2014 12:00:01 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Међународни позоришни фестивал „Сезона Станиславског“ окупиће већ по десети пут водеће позоришне режисере. Током три месеца, од 3. октобра со 18. децембра, режисери из Белгије, Литваније, Јапана, Италије, Велике Британије и Русије представиће своје нове радове. Фестивалу претходи специјални пројект „Вишњик“ који се одржава у родном месту Станиславског, у Подмосковсковљу.

По традицији у програму „Сезона Станиславског“ своје представе ће приказати његови стални учесници, почевши од великог пријатеља фестивала светски познатог литванског режисера Ејмунтаса Њакрошјуса. Литваснки мајстор режије приказаће своју представу „Књига о Јову“, која је постављена према мотивима Старог завета. Чест и радо виђен гост Лук Персевал из Белгије представиће своју верзију Чеховљевог „Платонова“, а завршни акорд ће бити московска премијера чувеног руског режисера Лава Додина. Мајстор ће приказати своју најновију верзију прдставе „Вишњик“ великог Чехова.

Свака „Сезона Станиславског“ показује публици нова позоришна имена.Према речима аташеа за штампу- то ће ове године бити Тошики Окада, који у Русију долази по први пут, како би приказао свој необични рад са дугачким именом Super Premium Double Vanilla Rich. Ова представа, која се у руском језику представља као „Ванилна машта“ отвориће основи програм фестивала.

У оквиру пројекта Фонда Станиславског „Вишњик“, необичне поставке и импровизације показиваће Италијан Пипо Делбоно и Британац Метју Лентон. „У представи Делбона према Шекспировом „Хенрику V“ учествоваће италијански и руски глумци- учесници уметничке радионице, која ће бити одржана у Подмосковљу. Метју Лентон ће наставити своје позоришне експерименте са кинеским и руским глумцима, стварајући своју поставку са актуелном темом- о односу генерација“- рекао је аташе за штампу.

У програм „Сезоне“ укључене су и руске представе заједно са гостујућим, у оквиру којег ће своје представе показати чувени престонички режисери- Сергеј Женовач (уметнички руководилац фестивала), Марк Захаров, Миндаугас Карбаускис, Генриета Јаносвксаја, Кама Гинкас и Глеб Черепанов.

Средином новембра биће одржана свечана церемонија уручења „Награде Станиславског“- глумцима, режисерима, педагозима, истраживачима и организаторима позоришних манифестација за њихов допринос и развој домаће и светске сценске уметности.