Позиција Запада и Кијева око хуманитарног конвоја из Русије је врх лицемерја

24-08-2014 04:14:42 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Maksim Blinov/ vostok.rs |


Запад је на Москву обрушио салву критика после новости да је хуманитарни конвој из Русије доставио помоћ угроженом становништву Украјине.

Саветник председника САД Бен Родс је изјавио да Вашингтон у томе види „кршење украјинског суверенитета“. Генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен је посумњао и предају оружја снагама самоодбране. А, ЕУ сматра да је пролазак конвоја са хуманитарном помоћу из Русије „кршење неприкосновености украјинске границе“ . Ми смо разговарали са политичким аналитичаром Небојшом Малићем о ситуацији поводом хуманитарног конвоја.

„Врх лицемерја! Очигледно је да нема никакве инвазије, негодује Небојша Малић, коментаришући изјаве Кијева о војној инвазији а земљу. Очигледно је да конвој вози искључиво хуманитарну робу. Очигледно је да долазак конвоја показује целом свету да тамо нема оружја, нема инвазије и да страдају само цивили на истоку Украјине, које покушава да убије њихова властита влада. Проблем је у томе и зато им је потребно да одвуку пажњу лицемерним разговорима о руској инвазији“.

Експерт се скептично односи према томе да ће Европа пружити руку помоћи истоку Украјине. „Сумњам да ће у тај регион стићи хуманитарна помоћ из Европе. Јер, за њих је становништво Доњецка и Луганска – „нељудско“. Како је изјавио премијер Украјине Арсениј Јацењук. они њих не сматрају људима – то су терористи, агресори, Руси и слично. Они не намеравају да им помогну. Упркос њиховој реторици и вредностима, које их обавезују да помогну тим људима, сумњам да ће се то догодити“.

Подсетимо да се припрема хуманитарне робе за Украјину обављала заједно са Међународним комитетом Црвеног крста. Како је саопштио МВС, целокупна роба је декларисана и њу је и украјинска стана признала као хуманитарну помоћ. Сарадници МКЦК и новинари су могли да погледају садржај камиона у конвоју.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут