Безпаљко: Парада у Кијеву изгледа као компензација неуспеха на фронту

24-08-2014 10:19:08 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexandr Maksimenko/ vostok. |


Експерти, са којима су разговарале РИА Новости, сматрају да је организовање војне параде у Кијеву на Дан независности, у условима спровођења скупе војне операције и тешке хуманитарне ситуације на истоку земље, пи-ар акција, како би се пажња народа одвукла од реалних проблема.

На Дан независности Украјине 24. августа ће се у Кијеву одржати војна парада у којој ће учествовати више од 100 бораца који учествују у војној операцији на истоку Украјине, Украјинска Партија региона сматра да је одржавање параде недолично. У овој политичкој фракцији сматрају да су средстава, која су потрошена на организацију параде, требала бити усмерена на потребе украјинске армије и обнову инфраструктуре Донбаса.

Заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику МГУ Богдан Безпаљко је рекао да се у Украјини у последње време одиграло „толико догађаја нелогично или једноставно не баш адекватно, тако да парада у овој прилици изгледа још поприлично пристојно“.

Одржавање војне параде у центру Кијева експерт сматра пи-ар акцијом. Према његовом мишљењу, Кијев на тај начин „покушава да свом властитом народу покаже да у земљи влада ред, да је све добро и да украјинска армија ниже победе. Ипак, то је све далеко од истине“, рекао је Безпаљко.

„У овој ситуацији тежња за одржавањем мање-више раскошне параде делује као одређена компензација за неуспехе на војном фронту и на економском. Као правило, такве свечаности се одржавају како би се народу одвукла пажња од реалних проблема“, истакао је експерт.

Позицију свог колеге дели политиколог Међународног института за друштвено-политичка истраживања ВладимирБрутер. Он је рекао да је војна парада на Дан независности, коју организују кијевске власти, „пропаганда“. Према његовим речима, овај догађај су украјинске власти замислиле као „параду победника“, као „елеменат новог националног идентитета“. Међутим, украјинском друштву та парада „није посебно битна“.

„За становништво Украјине то није битна ствар, али је суштина у томе да власти и покушавају да направе нову ситуацију за народ. Они се управо и труде да народ делимично прекодирају и направе нови идентитет. Власт покушава да исконструише ново друштво које ће јој више одговарати, уместо да крене од захтева друштва ка себи“, сматра Брутер.

Директор украјинског Института за глобалну стратегију Владимир Карасејев, на против, сматра да је одржавање војне параде у овим условима „умесније него икад“. Према његовим речима, „на државним институтима се не штеди“. Како се може уштедети на армији? Ради се о државном празнику. Када постоји парада, постоји и држава. То је видљива реализација државе. Било која држава, која држи до себе, мора да демонстрира да она постоји, да се брине о тако важним институтима државе као што је армија“, сматра украјински експерт. Карасајев је додао да се 2013. године Дан независности обележавао без војне параде.

Кијевске власти од априла на истоку Украјине спроводе војну операцију против незадовољног фебруарским државним ударом становништва региона. Тамо је почетком априла објављено о формирању Доњецке и Луганске Народне Републике, које су после мајских референдума прогласиле своју независност. Москва је војну операцију, која је однела много људских живота с обе стане, назвала казненом и позвала светску заједницу да предузме све могуће мере како би дошло до прекида ватре.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут