Дарко Младић: Одбрана наставља да износи своје аргументе најбоље што може

24-08-2014 03:38:54 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У процесу пред Хашким трибуналом, генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу је у току пауза до 25. августа. Одбрана генерала је изнела део чињеница које иду у корист генерала Младића и доказа који оповргавају тезе тужиоца. О досадашњем току процеса, будућим корацима и проблемима са којима се суочава одбрана разговарали смо са генераловим сином Дарком Младићем.

Поштовани Дарко, Вашем оцу, команданту Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу је у току пауза суђења у хашком трибуналу, а суђење се наставља 25. августа. Реците нам о току досадашњег процеса.

Дарко Младић: Њему је ова година била, срећом, била много лакша него претходна, обзиром да је била велика пауза између периода када је завршио тужилац са изношењем својих доказа и почетка фазе одбране, тако да је тек од маја почео рад и он је трајао до пред крај јула. У месец дана паузе он је успео да се прилично опорави од тих напора којима је био изложен у претходном периоду. У том периоду од два и по месеца одбране, одбрана је успела да у великој мери побије тврдње тужиоца и изнесе неке нове моменте који су бацили ново светло на тврдње тужиоца и ја се надам да ће се тај успех наставити од 25. августа, а када се наствља одбрана. Могу да приметим да је то учињено упркос једном нефер односу од стране председавајућег судије Орија који се је понашао више као тужилац него као судија у том предмету. Он испољава одређену дозу нервозе и агресивности према сведоцима одбране, али упркос томе они су успели да изнесу многе чињенице које иду у прилог одбрани.

Интересантно је да је став председавајућег судије од самог почетка "тужилачки" према одбрани и сведоцима одбране.

Дарко Младић: Да, то се је видело и на крају прва два месеца рада и свакодневно судија нажалост говори више него тужилац, агресивно напада сведоке, покушава да их дискредитује и понаша се више као неко ко оптужује него неко ко треба да непристрасно да одмери валидност сведочења сведока одбране. За све оне који су пратили, био је један очигледно тешки притисак. То је било мучно посматрати и људи који су дошли да кажу своја сазнања су били излагани чак и претњама, те су грубо нападани као да је у питању тужилац. Чини ми се да постоје два тужилаштва против једне одбране, али упркос томе одбрана ће наставити да износи све своје аргументе најбоље што може о датим околностима. Мислим да смо већ доста успешно урадили у овом делу процеса до сада, а судији служи на част и онима који су га ту поставили, такво пристрасно и нефер понашање. Од самог почетка је очигледно да у објективности тих судија постоји одређена врста стимулације са неке стране која нема везе са објективношћу и са правом и правдом, али ми се боримо у тим условима који су нам дати.

Дарко, какво је здравствено стање Вашег оца?

Дарко Младић: Оно је у овом тренутку непромењено и може се рећи да је ове године имао много више прилика да се одмори него што је имао радног времена. То је позитивно утицало на његово здравествено стање и нешто је боље сада. Проблем је радна недеља од пет дана, проблем који сво време очигледно нарушава његово здравље, са једне стране и онемогућава му да се ефикасно брани, јер је веома исцрпљен после радних сати, те се објективно после њих не може бавити својим преметом. Постоји један нови моменат пошто смо прошле године кроз жалбени поступак добили одлуку да се ради четири дана уместо пет. Након месец и по дана рада у том режиму рада, судија Ори је сазвао нову комисију лекара који су дали мишљење да ипак може да се ради и пет наредних дана, те је од маја настављено опет да се ради пет радних дана као да се ради о потпуно здравом човеку.

Председник Караџић и Горан Хаџић, иако су и здравији и млађи, раде само четири радна дана. Са друге стране се је десило то, да је један од тих лекара који су били у тој комисији променио мишљење и сада је комисија коју је судско веће сазвалао, парктично променила став, и они су сада мишљења два на према један, да ипак генералу Младићу може бити највише одређено четири радна дана, јер му у супротном угрожава здравље. У складу са тим мишљењем одбрана ће тражити да се распоред рада прилагоди том мишљењу јер сада имамо ситуацију да и затворски лекар предлаже четири радна дана, а што су и наши медицински вештаци од почетка предлагали. Сада чак и комисија (2:1) коју је сазвало судско веће има мишљење да је све преко четири радна дана превише и да угрожава здравље, те се надам да судија Ори и судско веће неће бити као прошлог августа већи доктори од свих доктора, укључујући и тужилаштво које се не противи таквој динамци рада. Надам се да се неће поновити ситуација од прошле године када су се сви доктори сложили, одбрана и тужилаштво, да могу бити четири радна дана, а када је само судско веће одједном постало стручњак за медицину и донело одлуку супротно мишљењу доктора.


Апсурдно је то што се је и тужилаштво сложило са лекарским мишљењем и предлогом.

Дарко Младић: Опет имамо исту ситуацију. Опет се лекари слажу да је њему здравствено стање такво да не може да ради више од четири радна дана. Тужилаштво нема ништа против. Значи све стране у поступку укључујући и експерте су за четири радна дана и надам се да судија Ори и судско веће неће донети ослуку супротну томе, јер је то просто нелогично, мада са друге стране од њих се може свашта очекивати. Судско веће је прошли пут користило ту фамозну реченицу, "Да је у његовом интересу да буде што краће суђење". То у преводу значи да је у интересу болесног човека да га што више оптеретите. То може довести и до тешких последица које су могуће и опасне по живот. Надам се да нико тамо нема такву амбицију да му угрожава живот.

Вања Савићевић,


http://serbian.ruvr.ru/2014_08_24/Darko-Mladic-Odbrana-generala-nastavlja-da-iznosi-svoje-argumente-najbolje-shto-mozhe-1961/


КАТЕГОРИЈЕ