Руска Гора полудрагог камења на Балкану

25-08-2014 10:36:14 | | Глас Русија, фото: RIA Novosti/Vladimir Trefilov/ vostok.rs |


Прошло је неколико година од како је у московском студију Пилот био створен анимирани пројекат по бајкама народа Русије Гора полудрагог камења. Његова премијера одржана је 2005. године. Од тада он је учествовао на разним филмским фестивалима и добио је многе престижне награде.

Нажалост, њен идејни творац, руски сликар-аниматор Александар Татарски је преминуо још 2007. године. Али остали су настављачи који праве нове епизоде. Многе од њих ће бити приказане 25. августа у Руском центру за науку и културу у Љубљани, у оквиру Вечери нове руске анимације. неке од њих ће такође бити представљене у оквиру дана руског дечијег филма Бајке детињства који ће бити одржан у србском граду Крушевцу од 13. до 17. септембра.

О томе како је почињала Гора полудрагог камења и о раду на пројекту говори један од његових учесника, руски сликар-аниматор Сергеј Меринов.

- Једном је Александар Татарски, долазећи у студио, изразио забринутост тиме што не само деца, већ и одрасли не знају у каквој земљи живимо, немају представу о шароликости фолклора Русије. Јер заиста, култура је важна компонента васпитања човека. Татарски је рекао да у детињству имао је књигу Планина полудрагог камења, где су биле сакупљене бајке разних народа Русије, и предложио нам је да направимо тај пројекат. И ствар је кренула. Ми смо почели да разговарамо са научницима фолклористима, негде смо путовали сами, са неким се дописивали преко Интернета. Музејски радници су се увек радо одазивали и помагали нам. Како бисмо нечим објединили све бајке, смислили смо пластелинске шпице за сваки анимирани филм. Радили смо у разним техникама: овде има и цртаних филмова, и пластелина, и компјутерске аминације, чак 3Д. Тако смо подвукли све богатство наше културе. Треба рећи да захваљујући раду на том пројекту, сами смо открили за себе много тога и много сазнали о својој земљи.

Велике размере Русије са 9 часовних и три климатска појаса несумњиво рађају разноврсност фолклора. Одатле потичу и разни мотиви бајки. У бајкама средњег појаса сусрећу се медвед, домаћин тајге, у северним фигурирају бели медведи, а главни јунаци јужних су често козаци. Сам Сергеј Меринов је радио на две бајке Републике Мордовије која се налази у Централној Русији, где живе два народа – Мокше и Ерзје. Једна од њих зове се Шта да се ради или Кујгорож. У њој је присутан мотив богаћења на лак начин. Баба и деда, желећи да поправе свој сиромашни положај, решили су да потраже помоћ створења из змијског јајета по имену Кујгорож. У суштини нечисте силе. Природа овог митског бића састоји се у томе да оно све руши ако му се на време не да посао. Тако деда и баба, лако добивши од њега дворац уместо трошне избе и богату одежу уместо рита, као да су заборавили на њега. Зато је Кујгорож све њихово богатство уништио.

- Имам рођаке из Мордовије, зато је код нас у кући био спреман консултант. Рођаци су ми помогли да се упознам са мордовским сликаром Јуријем Дарином, чије слике су постале основа ликовног решења. А народни ансамбл Торама је извео за цртани филм неколико песама. Испала је врло аутентична прича: слике мордовског сликара и праве мордовске песме. Мало ко зна како оне звуче, али веома су лепе.

И тако ће нови радови из серије Гора полудрагог камења бити представљени суду српске и словеначке деце. тим пре што у Србији, по речима Алексеја Меринова, руски анимирани пројекат је добро познат.

- Знам да у Србији Гору полудрагог камења гледају и воле. Код нас у студију су више пута била деца из Србије са којима смо се спријатељили. Њихови наставници одавно су имали идеју да се одржи овакав фестивал. Између осталог, код нас у студију Пилот се ради на новом пројекту Бајке народа света и надам се да ће српске бајке тамо заузети достојно место.

Григориј Соколов,