Шетње по Москви подстакле српске студенте на изложбу фотографија

25-08-2014 10:59:46 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Vladimir Pesnya/ vostok.rs |


Москва – најлепши град на свету. Изложба под таквим називом треба да буде отворена наредних дана у кабинету фонда Руски мир у Модричи, у Републици Србској.

Између осталог, прича о настанку овог кабинета прилично је специфична. За разлику од осталих руских центара који постоје између осталог у Новом Саду, Београду, Никшићу и Бања Луци, он није био формиран на иницијативу самог фонда. Идеја да се отвори кабинет у Модричи постоји од новембра 2013. године, припада наставнику руског језика и књижевности Људмили Мотовиловој, која је држала курсеве руског у локалној фабрици моторних уља.

Ради се о томе да је то србско-руско предузеће. Модрича није велики град, и за курсеве су сазнали практично сви. Неочекивано много је било заинтересованих, сви су хтели и групу. Нисмо имали могућности да узмемо толико ученика. Зато смо морали да се обратимо за помоћ фонду Руски свет. Обраћали смо се и амбасади Русије у Босни и нама су помогли. Годину дана касније, 14. новембра 2013. године, у Модричи је био отворен кабинет фонда Руски свет. Послали су нам читав комплет уџбеника и књига, презентационе, рекламне, информационе и методичке материјале. Од тада ови курсеви су се преместили из фабрике у кабинет. Захвални смо фонду Руски свет за овакву подршку.

Од тада у модричком кабинету одржавале су се разне манифестације: пушкински дани, дани словенске писмености, различити концерти и вечери. И сада, ускоро ће бити отворена изложба Москва – најлепши град на свету. Идеја се, како каже Људмила Мотовилова, родила у јуну ове године, за време месечног боравка студената и слушалаца курсева из Републике Српске и Института за руски језик Пушкин у Москви. Руководилац групе био је Миливоје Стојчевић, писац, који спаја своју књижевну делатност са радом инжењера у фабрици моторних уља.

Вративши се из Москве, они су прво говорили о свему својим пријатељима, затим су ме позвали телефоном и рекли: Људмила, за нас је мало приче, ми хоћемо да направимо изложбу фотографија. Тачније, то је њихов предлог, а не мој. Била сам у Москви заједно са њима, водила их у обилазак. Они су се трудили да сваки тренутак искористе да упознају град, мада ни један час нису пропустили.

Сам Миливоје Стојчевић говори о томе овако:

- У слободно време смо шетали градом, правили екскурзије. И јако смо били одушевљени градом, његовом лепотом, богатством архитектурних и историјских споменика, богатством паркова. И ми смо се у неком нашем састанку са свим осталим полазницима курса који нису били у Москви договорили да направимо једну изложбу. То су фотографије које смо направили током наших обилазака Москве, шетања. То нису прифесионалне фотогрфије него фотографије које смо направили нашим аматерским фотоапаратима. Забележили смо неке делове града који су оставили највећи утисак на нас. Неке фотографије ће бити из метроа. Ми смо се трудили да видимо што можемо више. То је толико велико искуство да је тешко уопште описати људима који нису били тамо. Ја мислим да је месец дана веома мало за такав један град као што је Москва. Не верујем да и за пар година може да се сазнаје град у потпуности. Тако се често дешавало да ми изађемо на некој станици метроа са циљем да обиђемо неку знаменитост, а у пролазу видимо много тога другог и почнемо да видимо то друго и не стигнемо тамо где смо кренули, па тек сутра идемо тамо где смо први дан ишли. Град ке препун, тешко је описати то колико пуно има тога да се види. Десет дана после тога нисмо могли да се опоравимо од тог мора утисака.

Ипак, шетајући по руској престоници, студенти нису заборавили да усаврше своја занања руског. И по речима Миливоја Стојчевића, не узалуд.

- У сваком случају повећао је и фонд рећи и осећај за интонацију. Напредак се види. Када смо кренули у Москву били смо на истом нивоу знања као и остали студенти са курса. Е, после месец дана се види разлика између оних који су били у Москви и оних који нису били у Москви. Једно је уочливо да је порасла мотивација за учење руског језика код тих студената јоји су тамо били. Све више студената који се уписују на факултет руског језика јер очекују да после тога могу лакше да се запосле. Има велико интересовање људи који долазе у контакт са руским фирмама и у самој рафинерији која је у власништву руске компаније. И моја ћерка се уписала на руски језк јер се нада да је то перспективно сада. То није пре десет година тако изгледало, сада је све перспективније учити руски језик, све интересантније.

Према речима Миливоја Стојчевића, изложба Москва – најлепша престоница света треба да буде отворена у кабинету фонда Руски свет у Модричи за отприлике две недеље.

Григориј Соколов,