Преговори у Берлину: Лавров покушао да освежи сећање партнера

20-08-2014 01:13:50 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Thomas Peter/ vostok.rs |


За пет сати „украјинског састанка“ у Берлину министара иностраних послова Русије, Немачке, Француске и Украјине никаква чуда се ниcу десила, али већ сама чињеница да су спроведени преговори улива наду. Како је рекао руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, она показује да су ЕУ и Русија спремне да траже путеве прекида грађанског рата у центру Европе.

Вашингтон у четвоространом формату званично не учествује, мада иза неприхватљивих услова које стално поставља на таквим саcтанцима Кијев, очигледно се осећа „суфлирање“ САД.

Гласине о могућности скорог састанка на највишем нивоу председника Русије и Украјине и чак лидера Француске и Немачке, као што је и требало очекивати, испоставиле су се веома преувеличаним. Учесници берлинских консултација у наредна два дана ће покушати да израде општеприхватљиве формулације и да известе о њима шефовима држава. Тек после тога биће донета одлука о вероватном формату даљих преговора. Ово је изјавио после недељног четвоространог сусрета у Берлину министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров. Руски министар је између осталог једини учесник састанка који је одржао после њега конференцију за штампу.

- Важно је већ то да нико на састанку није био против да потврди Женевску изјаву. То је већ само по себи достигнуће. Наравно, жалосно је што достигнућем мора да се сматра потврђивање консензуса који је био фиксиран још пре неколико месеци. Али у ствари то је већ плус. Зато што до недавно и Европи нису чак хтели ни да помињу Женевску изјаву.

Руски министар је подсетио да Кијев и његови западни спонзори или имају врло кратко памћење или дуготрајне прекиде у њему. Исти принципи као у Женеви били су фиксирани још у кијевској декларацији 21. фебруара, под којом стоје потписи министара иностраних послова Француске, Немачке и Пољске.

Главни позитивни помак на састанку у Берлину био је консензус поводом испоруке руске хуманитарне помоћи становништву југоистока Украјине, рекао је Сергеј Лавров. Укинута су сва питања која је у многоме вештачки постављала Украјина и Запад.

Нажалост, додао је Лавров, нешто слично се није десило у прилазу прекиду ватре и почетку политичког процеса регулисања кризе.

- Прекид ватре је најнасушнији задатак, зато што гину људи и разара се цивилна инфраструктура. Ми смо потврдили наш став који се састоји у томе, ми смо много пута о томе говорили, да примирје треба да буде безусловно. Украјинске колеге, нажалост, настављају да истичу разне услове. При томе прилично недефинисане, како они кажу, осигурање „непропустљивости граница“.

Лавров је подсетио да је Русија већ пустила на своју територију посматраче из ОЕБС-а и они нису још ни једном фиксирали никаква нелегална премештања на граници са Украјином.

Андреј Федјашин,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут