САД безуспешно предлажу Кини пријатељство против Русије

25-08-2014 02:28:37 | | Глас Русије, фото: East News/Value Stock Images/ vostok.rs |


Кина ће изгубити могућност да преформатира светски поредак ако подлегне притиску САД да уведе санкције против Русије. Ово је изјавио председник Института за националну стратегију Михаил Ремизов. Тако је он прокоментарисао покушаје Вашингтона да предложи Пекингу пријатељство против Москве због њене политике у Украјини. Ове изјаве делују параноично и представљају потпуни губитак осећаја за реалност, сматра потпредседник Центра за политичке технологије Сергеј Михејев.

О покушају САД да наговоре Кину да се укључи у сакнције Запада против Русије говорио је координатор стејт депармента САД Даниел Фрид. Кина је учтиво, али чврсто одбила Америци подршку. МСП Кине у одговору САД објаснио је да увођење разних забрана никако неће помоћи регулисању ситуације у Украјини. Како сматра Михаил Ремизов:

- Кина има прилично чврст и стабилан мотив да не подлеже таквом притиску. Последњих година означена је тенденција претварања Кине у алтернативни центар силе на међународној арени. Режими многих држава Азије, Латинске Америке, Африке који имају тешкоће са Американцима, често се оријентишу и преоријентишу на Кину. Кини је то повољно. И ако би она сада испољила попустљивост притиску САД, несумњиво Кина би демонстративно одустала од овог статуса центра моћи и изгубила би образ.

САД нема никакву „награду“ за Кину у замену за санкције против Русије, сматра Сергеј Михејев.

- Американци немају ништа што би могли да понуде Кини, како би Кинези покварили односе са Русијом. Ако Кина на то пристане, она ће фактички признати водећу улогу САД као светске силе и постаће један од њихових вазала. То неће никада бити. Кина продаје огромну количину продукције на руском тржишту, зато изгубити ово тржиште или добити проблеме на њему, то није за Кину. Кина неће да ступа у геополитичку конкуренцију са Русијом која је близак сусед и један од тесних политичких партнера само како би се угодило САД.

Експерт је назвао пустим причама разговоре о томе да ће САД дати Кини технологије у замену за санкције против Русије. САД никада неће својим рукама јачати свог глобалног конкурента, што Пекинг одлично схвата. Максимум који у тој ситуацији може да добије Кина од САД то су осмеси и позиви за успостављање демократије, сматра Сергеј Михејев.

Наталија Кашо,