Сто година Првог светског рата обележено код Калињинграда

26-08-2014 10:02:12 | | / vostok.rs |


Откривање два споменика жртвама и херојима Првог светског рата и реконструкција једне од првих битака на источном фронту – Гумбиненске битке, били су кулминација дводневног војно-историјског фестивала који је одржан овог викенда у Калињинградској области. У свим манифестацијама учествовао је министар културе Русије Владимир Медински.

Савремена Калињинградска област је једини субјект Русије којег су се директно тицала војна дејства Првог светског рата, тих година област је улазила у састав територије Источне Пруске. Данас у региону има око хиљаду гробница из тог периода.

У околини града Гусева (раније Гумбинен) 20. августа 1914. године десила се једна од првих битака Првог светског рата на Источном фронту, завршена победом руске царске армије – Гумбиненска битка. резултати борби имали су велики стратешки значај и утицали су на исход читавог рата.

Скулптура "Бајонетски напад" познатог уметника Владимира Суровцева, откривена у недељу у центу Гусева, биће основна композиција градског парка који ће бити посвећен сећању на све који су се борили за домовину. Фигура војника који трчи у напад са пушком у рукама представља снагу воље руске армије.

Споменик жртвама Првог светског рата познатог руског и америчког скулптора и уметника Михаила шемјакина "Сећање на заборављени рат" који је променио ток историје, отворена је у недељу на територији ИТ-парка Технополис ГС у Калињинградској области и постала је центар читавог меморијалног парка. Скулптурална композиција Шемјакина састоји се од три фигура: изможденог војника, распетог на „точку судбине“, удовице и мајке.

Фестивал је завршила реконструкција битке у којој је пре сто година победила руска царска војска (борила се на страни Антанте против немачке војске) и испунила савезнички дуг, осујетивши планове противника да заузму Париз и натеравши непријатеља да пребаци трупе на исток. Пребацивање неколико немачких корпуса са Западног фронта у Источну Прусију омогућило је француској армији да стабилизује фронт.

У реконструкцији епизода битке учествовало је око 500 чланова 50 историјских клубова из Русије и иностранства. Публика је видела три епизоде: бој код Каушена у августу 1914. године и подвиг ротминстра Петра Врангела, херојски бој 28. дивизије на Северном крилу битке и Гумбиненску битку на Јужном крилу.

Фестивал је организовало Руско војно-историјско друштво уз подршку министарства културе и одбране Русије, владе Калињингадске области и администрације Гусева.