НАТО не тежи ка миру и стабилности у источној Европи

30-08-2014 08:41:39 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Laurent Dubrule/ vostok.rs |


На самиту, који ће се одржати у Кардифу 4-5. септембра, НАТО планира да размотри могућност инсталирања нових база у источној Европи, саопштио је генерални секретар савеза Андерс фог Расмусен.

Према мишљењу независног новинара Џејмса Корбета, НАТО плански успоставља војну доминацију у региону.

Генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен је изјавио да Русија не жели „да алијанс разматра као партнера“. Организација разматра узвратне мере, против тога. У интервјуу европским медијима Расмусен је испричао о новим плановима НАТО у источној Европи. Они подразумевају обезбеђење сталног размештања међународног војног контингента близу Руске Федерације. Алијанс већ има тзв. „оперативне групе“, али генерални секретар сматра да оне сада морају постати „циљне“.

Расмусен је, такође, говорио о јачању веза са Украјином. НАТО тек треба да одреди обим помоћи тој држави, чија власт се бави војним гушењем опозиције. Према мишљењу Џејмса Корбета, уредника независног издања CorbettReport, чије седиште се налази у Јапану, НАТО плански успоставља војну доминацију у региону.

„Ове догађаје треба посматрати као намеру да се отворе сталне војне базе. То је био предмет дискусија неколико година, али се активно одбијао. Мислим, да чињеница да они о томе не говоре отворено и не прецизирају где ће се налазити базе, само део дипломатске игре“, сматра уредник портала The Corbett Report Џејмс Корбет.

Он је, такође, истакао да се сада „разматра питање размештања сталног контингента војске“.

„Ми балансирамо на ивици рата. Ово је само мали део велике слике, који показује да НАТО не тежи ка подршци мира и стабилности у региону. Они желе да постану доминантна војна сила“, закључује експерт.