Беспалов сматра да је ревизија војне доктрине природна реакција РФ

02-09-2014 06:35:40 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Ревизија војне доктрине Русије је сасвим природна реакција на изјаве НАТО о ширењу присуства у источној Европи и тврдње чланица алијансе да РФ представља претњу њиховој безбедности. Све то тешко може да се назове адекватним, сматра доцент на катедри друштвених дисциплина РАНХиГС, чкан научног и експертског савета Руске асоцијације политичких наука Сергеј Беспалов.

Заменик секретара Савета безбедности РФ Михаил Попов је у интервјуу за РИА Новости саопштио да ће Русија до краја 2014. године усвојити ревидирану војну доктрину поводом нових претњи држави. РФ ће у њој поставити задатак замене увоза. Попов је објаснио да је ревизија војне доктрине проузрокована спољнополитичким факторима: ширењем НАТО, проблемом ПРО и ситуацијом у Украјини и око ње. Актуелна војна доктрина је усвојена пре четири године – 2010. године.

„То је сасвим природна реакција на актуелне догађаје <…> Целокупна слика односа Русија-НАТО се прилично нагло погоршава. И на основу свега тога би било прилично чудно да Русија никако не реагује на изјаве, дејства и планове НАТО, који нас најдиректније погађају“, рекао је Беспалов.

Политиколог је подсетио да је последњих месеци и недеља са стране западних лидера и представника НАТО било неколико врло оштрих изјава на рачун Русије. Појачане су мисије ваздушне патроле прибалтичких држава, авиони са радарском опремом свакодневно лете изнад територије Пољске и Румуније, уведени су нови бродови НАТО у Балтичко и Средоземно море.

Осим тога, алијанса је изјавила да ће повећати и број стално присутних војника, раширити програме војних вежби, учврстити системе раног упозорења и повећати могућности снага за реаговање. Генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен је изјавио да НАТО планира да отвори нове базе у источној Европи.

„Ми све чешће чујемо изјаве да дејства Русије угрожавају најважније основе светског поретка, европске безбедности. Зато сада не само амерички јастребови, него и неколико европских политичара и функционера НАТО говоре о неопходности сузбијања моћи и активности Русије, као малтене главном задатку НАТО у новим условима“, рекао је он.

Међутим, Русија последњих година није предузимала никакве кораке који би представљали претњу чланицама НАТО, истакао је експерт.

„Изјаве лидера држава-чланица НАТО да су њихова дејства реакција на изјаве руских политичара, тешко да се могу назвати адекватним, једноставно због тога што Русија последњих година није предузимала никакве мере у односу према чланицама НАТО и самој организацији“, рекао је Беспалов.