Грушко: Нови курс НАТО-а може да ослаби глобалну безбедност

04-09-2014 11:04:39 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


НАТО заузима курс који може битно да ослаби регионалну и глобалну безбедност. При томе нема никакве основе за појачање активности НАТО-а, сматра стални представник Русије при Алијански Александар Грушко.

„С једне стране НАТО почиње војне припреме уперене против Русије. А са друге стране пресеца могућност сарадње са Русијом по оним питањима, у којима НАТО неће бити самодовољан, неће бити ефикасан без интеракције са свим међународним игачима, укључујући Русију“, рекао је Грушко за телевизијски канал Euronews.

Одговарајући на питање о односу Русије према плановима НАТО-а да појача своје присуство у Источној Европи, који ће највероватније бити обелодањени данас на самиту у Велсу, руски стални представник при НАТО је одговорио “ Недвосмислено негативно“.

„Ми свој однос не кријемо: И већ смо више пута изражавали забринутост поводом тога што у последње време примећујемо повећану активност НАТО санга дуж руске границе, на копну, у ваздуху и на води. И то нас узнемирава, брине из неколико разлога. Пре свега зато што нема никакве основе за повећање активности НАТ0-а“, рекао је Грушко.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут