Самит НАТО: контролисани хаос и неконтролисана експанзија

04-09-2014 12:55:31 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Alain Jocard/Pool/ vostok.rs |


НАТО ће обезбедити своје стално војно присуство у Европи. То је неопходно како би се Русија држала под контролом, подвукли су својој заједничкој изјави председник САД Барак Обама и премијер Велике Британије Дејвид Кемерон.

Како би савезници објаснили своје потребе, опасност која прети из Москве, сликовито је описао Барак Обама:

- Руска војска која је ушла у Украјину- то није хуманитарна или мировна мисија. Тамо се налазе руски одреди, са руским оружјем и на руским тенковима. То су чињенице, које се могу доказати и не подлежу никаквој сумњи.

Докази, како је то у последње време постало својствено америчкој администрацији, држе се у тајности. На чему је заправо заснована ова увереност америчког лидера који је своје ставове изнео у естонској престоници Талину, остала је тајна. Али није неважно: главно је то да су савезници добили још једну „порцију“ пред почетак самита НАТО у Велсу. Основна порука није нова: „Руси долазе!“

Украјина се такође спрема за самит: у Врховној Ради се говорило о нацрту закона о укидању ванблоковског статуса и о ступању у алијансу. То, наравно, никако не може да води националном помирењу у Украјини, коментарисао је украјинску иницијативу руски шеф дипломатије Сергеј Лавров:

- Ова инцијатива се појавила баш онда, када су после сусрета у Минску постигнути договори да се обе стране потруде да нађу зајдничко решење садашње унутрашње кризе у Украјини. То јест, страна мира је покушавала и покушава да направи помак у преговорима, како би се дошло до практичног решења свих питања која се сад налазе пред Украјинцима. А у исто време страна рата у Кијеву предузима кораке који су усмерени једнозначно на неуспех свих ових покушаја.

Овде би требало приметити да никакви разумни аргументи не делују на руководство САД, а заједно са њима, ни на НАТО. Они су рекли да у Украјини ратује руска војска, а то значи да је руска војска тамо и тачка. Рекли су да НАТО није присутан у Украјини, рекли су није, значи није. Додуше, питање је како би требало окарактерисати оних 1000 припадника алијансе који ће у околини украјинског града Лавов, за десетак дана учествовати у маневру са поетичним називом „Брзи трозубац“. А само то што су у Пољску и балтичке државе послали 600 војника са тенковима- каква је то опасност? Истина, оваква решења западних руководилаца све се мање допадају чак и њиховим обавештајним и специјалном службама, каже председник Академије геополитичких проблема Константин Сивков:

- Данашње америчко политичко руководство демонстрира мањак интелекта. Неспособни су да прогнозирају последице својег деловања, а на примеру Украјине то показују. Требало би схватити да и западне специјалне службе, где раде прилично талентовани и квалификовани специјалисти, морају да постуапју по налозима неуких и неспособних политичара- а то је наравно тужно. Управо због тога америчка војна команда у последње време отворено и јавно говори против званичног курса политичке елите САД.

Узгред, унутар алијансе већ су се јавили различити ставови поводом тога колико би требало да буду дубоке мере против Русије. Немачка, Италија, Шпанија и неке друге државе се залажу против мера које могу да испровоцирају Москву. А и грађани држава чланица НАТО нису превише срећни због планова алијансе. У велким градовима Њупорт и Кардиф на улице су изашле стотине људи са захтевом да се прекине са трошењем новца на ратовање.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут