Руски уређај може да пронађе затрпане људе

07-09-2014 12:00:01 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Русији је произведена модернизована верзија инструмента под називом „Пикор-Био“. Овај уређај је првобитно замишљен као средство за тражење рудара у случају обрушавања руде. Нова, савршенија модификација се може користити и у друге сврхе. Све њене карактеристике су побољшане, дакле, проширена је област примене инструмента.

Он је у стању да „види“ живе објекте, и то не само кроз препреке које се састоје од појединих елемента као што су наноси руде. Уређај бележи присуство живих бића и кроз монолите препреке, на пример, кроз зид од бетона или цигле дебљине 40 см, као и кроз слој песка од скоро једног метра. У овој новој модификацији руски уређај ће постати незамењиви помоћник спасилаца који раде у зонама природних непогода. Како је за „Глас Русије“ истакао шеф маркетиншке службе изумитеља уређаја – Конструкторског бироа за експерименталне радове Тимур Горгеладзе:

- Уређај „Пикор“ састоји се од пластичног кућишта у које су монтирани радар и таблет. За време тражења човека оператер усмерава радар ка површини која се сондира и прати радарски програм на екрану таблета. На основу тога се испод слоја песка, снега или иза бетонског зида може пронаћи човек који даје знаке живота.

„Пикор-Био“ оператеру пружа могућност не само да „види кроз зидове“, односно затрпане људе, већ и да одреди растојање до њих, да схвати да ли се крећу или су непокретни. Да би човек био пронађен довољно је да му ради срце или да дише. Зато радар могу да користе војна лица, полиција или спасиоци, у зависности од задатака који се пред њих постављају. Комплет може да ради на температури од -40 до +50 степени. Врло је компактан и тежак је мање од 2 килограма.

Уређај с оваквим карактеристикама може бити посебно тражен приликом обављања операција на спасавању у току првих сати након ванредног догађаја, пошто је управо у току првих сат-два највећи проценат преживелих. По мишљењу Тимура Горгеладзеа модел неће бити занимљив само руском потрошачу:

- „Пикор-Био“ је направљен ради употребе у Русији, али се за њега већ активно интересују партнери из Индије и Кине. Тренутно су у току преговори о сарадњи.

Постоје страни аналози овог уређаја. Међутим, предност „Пикора“ за руског потрошача је у томе што је уређај направљен с домаћом програмском подршком. А другим купцима је занимљив због предности у односу на стране аналоге. Руски апарат је компактнији, зато је врло згодан за коришћење на слабо приступачним местима, на пример, у случају да постоје хрпе материјала у срушеним зградама. Такође, он не прави сметње другим радио средствима и сам је отпоран на сметње.


Јевгенија Кузмина,