Студенти-русисти из читаве Европе окупиће се у Београду

08-09-2014 03:47:05 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


На иницијативу фонда Руски мир и филолошког факултета Београдског универзитета, у главном граду Србије биће одржан студентски фестивал "Пријатељи, предиван је наш савез!". На фестивал ће допутовати студенти са 28 унизверзитета Европе. То су између осталог универзитети у Београду, Новом Саду, Бањалуци и Никшићу.

Одржавање ове манифестације управо у србској престоници има одређени смисао. Говори заменик извршног директора фонда Руски свет Сергеј Шуригин.

- Успоставили смо врло добре односе са Београдским универзитетом. Тамо на Филолошком факултету има врло јаких педагога за руски, они су за нас подршка и ослонац. Шта више, тамо постоји руски центар нашег фонда. Литература на руском, одлична видеотека са руским филмовима, компјутерски центар – све то је на располагању младих београђана који желе да науче руски језик. Зато нема ништа необично у томе што смо наш фестивал решили да одржимо управо у Београду. Углавном у њему учествују студенти који знају језик на нивоу В1 и В2. То је прилично висок ниво знања руског, при којем странац разуме руски говор, уме да чита и пише, може адекватно да одговори на свако питање.

Какви су циљеви и задаци фестивала?

- То је разнолики догађај европских размера. То је и омладински форум за размену мишљења о питањима образовања и културе, и платформа за такмичење познавалаца руског језика, књижевности и руске историје, и могућност за студенте да искористе знање руског у непосредној комуникацији. Све је потчињено једном задатку: како најлакше научити руски и како га боље употребити у интеркултуралној комуникацији.

Желели бисмо да додамо да последњих година одлазе оне генерације које су училе руски у југословенским школама. Са представницима нове генерације више се разговара на енглеском. И мени се чини да је сваком србском студенту лакше да говори ближи језик, што и јесте руски. Јасно је да је за Србе лакше да га науче. Наравно, не може се инсистирати, свако има право да одабере своје. Али ако млад човек поред енглеског буде учио и руски, несумњиво од тога неће постати глупљи. Он ће само обогатити своју културу најбољим делима руске књижевности.

Какве манифестације очекују учеснике фестивала?

- Први конкурс, колико знам, већ се припрема. Он се назива Домаћи задатак. Основни његов циљ је да се представи делегација своје земље, града или универзитета. При томе то може да се учини у било којој форми – уметничкој, театрализованој, чак и у хумористичкој. У ствари то је једини конкурс који се припрема унапред. Остали ће бити изненадни. На пример, Квиз. Одабрали смо питања која се тичу знања о руском језику, књижевности, лингвистици, историји Русије, њеној традицији и бон-тону. Питања нису превише тешка и смишљена су тако да сваки студент може да покаже своја знања. Конкурс Позориште на руском предвиђа мале позоришне поставке, а у конкурсу Књижевни салон студенти ће се такмичити у рецитовању поезије на руском. Посебно може да се истакне радионица Певамо на руском са Григоријем Гладковом. То је врло познати композитор, аутор песама за многе домаће цртане филмове. Одлично их знају многи одрасли, а сада певају и савремена деца. Ми ћемо поделити текстове неколико једноставних песама. За време радионице која траје 45 минута студенти вероватно могу да науче једну или две овакве песме.

Према речима Сергеја Шуригина, организатори фестивала ће уважавати локалну специфику.

- Имаћемо много екскурзија по старом Београду, ноћном Београду, вожњу бродом. Шта више, имаћемо екскурзију у Тополу, град познат по својим традицијама. По завршетку фестивала победници ће добити пехаре. Нико неће отићи без дипломе. Мислим да ако младић или девојка донесу из Београда диплому у којој ће бити написано да су активно учествовали у овом фестивалу, то ће за њих бити велика подршка, независно од тога да ли ће даље учити руски или не. Све учеснике очекује велики празник руског језика!

Григориј Соколов,