Празник руског балета и руске опере за београђане

13-09-2014 11:58:59 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Maksim Blinov/ vostok.rs |


Прави културни празник припремили су за становнике Београда и госте српске престонице Министарство културе РФ и Сава-Центар. 26. и 27. септембра у овом граду ће бити одржани Дани руске духовне културе у Србији.

У Београду ће се окупити уметници опере и балета из најчувенијих руских позоришта – Маријинског, Бољшог, Михајловског. Дајемо реч директору редакције уметничких програма Сава-Центра Слађани Сушчевић.

- Ми смо ове године добили један мејл. С обзиром да je пре четири године Сава-Центар већ радио оваку врсту програма на којој су се представљали Дани руске културе, па је направљена једна пауза од четири године, и с обзиром да смо били добри партнери једни другима, остали смо у лепом пословном и уметничком утиску и односу. Обратили су нам се поново са жељом да и ове године после толико година поново направимо једну такву презентацију руске културе и представимо такву богату уметност руске музике и руског балета. Усаглашавања су трајала око три месеца. Ми смо се усаглашавали, договарали око свих аспеката самог догађаја. Посебно истичемо да је у тим нашим контактима од стране Министарства Културе Руске Федерације изражена захвалност Сава-Центру за велики број културних догађаја који је Сава-Центар изузетно представио и у музичком, у оперском и у балетском смислу говорећи о Русији и њеној култури.

Свакако све ово је порджао и градски секретаријат за културу града Београда коме смо предочили значајност и важност овог догађаја.

Једам моменат у одржавању Дана руске духовне културе у Београду има за Слађану Сушчевић посебан значај. Он је везан за учешће главног диригента Санкт-Петербуршког конзерваторијума Алима Шахмаметјева у фестивалу.

- Читав овај догађај када је реч о оперском гала концерту пратиће и учествоваће Велики Симфонијски оркестар РТС-а под управом нашег мајстора Бојана Суђића. У једном делу ће дириговати Бојан а у другом делу ће дириговати Алим Шахмаметијев. Тако да смо некако желели да сублимирамо и да покажемо то једно заједништво у презентацији руске уметности нарочито када је музика у питању.

Разматрање детања манифестације је завршено, уметници су утврђени и сада остаје само да сачекамо 26. септембар.

- Ја се надам и верујем да су изабрани су прави уметници који ће то на најбољи начин дочарати и када је у питању балет и када је у питању и оперска сцена. Ви знате да је наша публика врло емотивна и по свом сензибилитету и културном образовању наклоњена правим вредностима. Свакако сам део музичког репертоара који ће они сви изводити, од Чајковског преко Римског Корсакова, преко Моцарта, Росинија, Штрауса, Бизеа, то су таква чувена дела да на ће она бити на прави начин презентована. И ја сам сигурна да ће наша публика уживати. Неће ме изненадити и ако то буду овације и аплаузи који ће дуго трајати знајући да иза себе и толико велики број концерата и знајући како наша публика дише. Позивам све посетиоце да дођу! Ово је једна заједничка сарадња у којој је Министарство Културе Руске Федерације приуштило могућност да овакви уметници дођу и да буду презентовани. Са наше стране је да приуштимо да дођу, да стварно уживају у једном посебном догађају и да изађу из Сава-Центра после тих две вечери пуног срца и емоција.

Григориј Соколов,