МСП Финске: Након увођења санкција РФ, на реду је Израел

15-09-2014 12:38:10 | | Глас Русије, фото: AP/Adel Hana/ vostok.rs |


Министар спољних послова Финске Еки Туомиоја, у интервјуу израелском листу "Гаарец", изјавио је да санкције, сличне онима које је Русији увела ЕУ у вези са оружанима сукобом на истоку Украјине и "анексијом" Крима, могу ударити и по Израелу.

Према речима министра, ЕУ је, позивајући Израел на мир са палестинским Арапима, до сада користила „шаргарепу“, али, с обзиром да то није дало резултата, по свему судећи, мораће се применити „батина“, како би се продемонстрирало да одбијање да се крене на решавање проблема има своју цену.

У интервјуу листу "Гаарец", Туомиоја је подсетио да Израел већ 47 година држи „под окупацијом палестинске територије“, али да до данас против јеврејске државе нису биле уведене никакве санкције. Он је уверио да се, у позадини украјинске кризе, однос ЕУ према сличним конфликтима променило и да ће питање о санкцијама против Израела бити стављено на дневни ред.

Министар је напоменуо и да је Израел био једна од држава која није подржала резолуцију којом се осуђује руска „анексија“ Крима.

Коментаришући фактичко замрзавање палестинско-израелских мировних преговора, фински министар је дао на знање да ће ЕУ активно утицати на преговарачки процес, признавајући, наравно, водећу улогу САД.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут