Кијев настоји да настави рат по сваку цену

15-09-2014 07:51:26 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Mikhail Markiv/ vostok.rs |


Министар одбране Украјине Валериј Гелетеј изјавио је да је Кијев спреман да поново покрене питање стварања нуклеарног оружја, уколико од Запада не добије подршку у борби против Русије.

Уколико свет не буде помогао Украјини, она ће бити принуђена да се поново окрене нуклеарном оружју „како би се заштитила од Русије“, тврди министар. А политички коментатор Данијел Патрик Велш каже да овакве претње Кијева представљају чисто „самоубиство“.

Он тврди да оваква реторика говори о томе да украјинске власти не трагају за миром и да ће сличне претње тешко помоћи земљи у датој ситуацији.

„Реч је о апсолутно безумној претњи. Ако је реална, равна је самоубиству, а ако су у питању просто „само речи“ онда је реч о дрскости, каже Велш.

Експерт је нагласио да је на истом том брифингу на коме је поменуо стварање нуклеарног оружја, Галетеј говорио и о томе како је Украјина почела да добија оружје од „нових пријатеља из НАТО-а.

„То говори о крхкости примирја и о томе да је само питање времена када ће оно бити нарушено. Кијев настоји да продужи рат, по сваку цену“, закључио је експерт.

Подсетимо да су представника Кијева, који је тврдио да је на самиту НАТО-а у Велсу постигнут договор о испорукама оружја Украјини, демантовали представници земаља Северноатлантске алијансе.