Председник Србије: Ми нећемо учествовати у санкцијама против Русије

17-09-2014 12:00:01 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Председник Србије Томислав Николић је потврдио да земља неће учествовати ни у каквим санкцијама против Русије.

„Србија принципијелно подржава територијални интегритет Украјине, али неће учествовати ни у каквим санкцијама против Русије“, изјавио је он на сусрету са замеником министра спољних послова РФ Алексејом Мешковом, који се налази у посети Београду.

Прес-служба србског председника је саопштила да су Николић и Мешков изразили задовољство због „одличних односа“ између Русије и Србије и изјавили да постоји могућност за ширење сарадње, првенствено економске.

Мешкова је примио и министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Саговорници су на том сусрету, како је саопштила прес служба МСП Србије, „позитивно оценили висок ниво билатералних односа“ и разговарали о развоју сарадње. „Истакнута је спремност обе стране за продужетак дијалога по свим питањима која представљају заједнички интерес“, стоји у саопштењу.

После припајања Крима Русији, САД и Европска унија су увеле пакет санкција против компанија, банака и неких грана руске привреде. Европска унија је од 12. септембра, у оквиру новог пакета санкција, ограничила приступ европском тржишту капитала руским компанијама Оборонпром, ОАК, Уралвагонзавод, Росњефт, Трансњефт и Гаспром њефт.

Забрањено је да се овим компанија и крупним руским финансијским институтима (Сбербанк, ВТБ, Гаспромбанк, ВЕБ и Росељхозбанк) пружа финансијска подршка на рок дужи од 30 дана.

Русија је раније увела узвратне мере на санкције Запада тако што је ограничила увоз пољопривредних производа из земаља које су увеле санкције: САД, државе ЕУ, Канада, Аустралија и Норвешка. Под санкцијама се налазе говедина, свињетина, живинско месо, кобасице, риба, воће, поврће, млечни производи и низ других производа.