Путин одобрио Споразум о војно-техничкој сарадњи са Казахстаном

18-09-2014 12:30:49 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi/ vostok.rs |


Председник РФ Владимир Путин је одобрио споразум о војно-техничкој сарадњи са Казахстаном и именовао заменика министра одбране Николаја Панкова на место свог представника приликом разматрања споразума у Савету федерације.

Документ о именовању Панкова за представника Путина је објављен данас на званичном порталу правних информација.

Споразум са Казахстаном има за циљ да поједностави испоруку оружја између две земље. Сада није дозвољено учешће у ВТС руских организација, које нису добиле право да тргују оружјем војне намене – за то је потребна лиценца. Раније је саопштено да ће овај документа бити исти као постојећи договор са Белорусијом.

На основу договора земље ће испоручивати једна другој продукцију војне намене са истим карактеристикама и са истом опремом, као што раде за своје оружане снаге. Цене ће се формирати у складу са законодавством земље испоручиоца.

Између Русије и Казахстана је активно већ неколико документованих споразума. Још 1992. године је потписан базни договор о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи двеју држава. У новембру 2013. године председници земаља су потписали договор о добросуседским и савезничким односима у XXI веку, полазећи од тежње двеју држава ка јачању стратешког партнерства ради потпуне реализације потенцијала Царинског савеза и Евроазијске економске уније.