Србија све популарнија дестинација за Русе

18-09-2014 12:35:32 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Србија као туристичка дестинација је све популарнија у Русији. Резултати првог полугодишта 2014.године показују да су руски туристи заузели прво место на листи остварених ноћења у Србији. Тиме су дугогодишњи лидери Немачка и Италија, сишли са трона.

Србска делегација на челу са директорком Туристичке организације Србије (ТОС) Горданом Пламенац, учествовала је на великом туристичком сајму у Москви. 16.септембра била је одржана презентација туристичке понуде Србије и конференција за новинаре.

Госпођа Пламенац наводи да нажалост, у Србији, туризам још није препознат као велика шанса и перспектива. У свету, као привредна грана, он заузима високо друго место, одмах после енергената. Туризам има највеће преливање у друге привредне гране, као што су пољопривреда, трговина, саобраћај. Нажалост, не би требало заборавити чињеницу да нам глобална ситуација у вези са економијом не иде наруку.

Представници ТОС најмање два пута годишње долазе у Москву, најпре како би учествовали на два велика туристичка сајма. Један од њих је овај сајам, специјализован за одмор и разоноду. Госпођо Пламенац, шта ћете представити на овом сајму:

- По други пут смо на овом сајму и то из два разлога. Први разлог је то што се примиче зимска сезона и што смо дошли са спремним понудама. То се пре свега односи на наше планинске центре. Истовремено и понуда бања и осталих тура кроз Србију су предмет наше промоције овде.

Други разлог због кога смо овде је истраживање могућности да следеће године будемо земља-партнер на овом сајму, јер сматрамо да нам је потребна већа видљивост да бисмо и били занимљивији за руско тржиште. Говорећи о занимљивости, сасвим је јасно да је руско тржиште веома интересантно за нас и да претставља велики потенцијал коме треба мало више да се посветимо.

Чињеница да имамо 4 лета дневно из Москве за Београд и обрнуто, говори у прилог приступачности наше дестинације. Уосталом, као што смо чули из претходних презентација руских новинара, говори о томе да блискост култура, историјских околности такође може допринети нашој бољој видљивости и присуству на руском тржишту.

Осим ове две конкретне посете Москви, шта још радите током године, како бисте били присутни на руском тржишту?

- Наравно, ми континуирано организујемо студијске посете за представнике руских медија и туристичке индустрије- односно туроператере и агенције. Са њима интензивно сарађујемо. Међутим, с обзиром на то да само Москва има готово 20 милиона становника, а да Србија има само 7, говори о томе да ми заиста морамо да обезбедимо ту присутност упркос бројним препрекама, које се пре свега односе на наше финансијске могућности, па у том смислу да пре свега припремимо више финансијких средстава за промоцију.

Да ли сте задовољни резултатима Ваших досадашњих напора?

- Последњих 7 месеци ове године, доласци руских туриста су порасли за 16%, а број ноћења за 31%. Време боравка се продужило - 3,3 дана је просек. Ово су охрабрујући статистички подаци, али наш базни основ је мали, зато кад кажемо да бележимо пораст за 16%, помисли се да је то огромна цифра,а то је само један индикатор. То нам говори да би потенцијалним руским туристима требало прићи са више нивоа, а у том су смислу најбоље друштвене мреже, али и присуство у часописима, као и специјални догађаји које можемо организовати на лицу места. Те догађаје не морају обавезно организовати само представници туристичких организација, већ и у сарадњи са привредницима, као што то овде чинимо данас.

За крај ћемо напоменути да је ТОС од организатора овог сајма туризма добила и диплому као поуздан партнер.

Јована Вукотић,