Чепурин: Амбасадор САД показао "невероватно незнање историје"

20-09-2014 11:02:03 | | / vostok.rs |


Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин оценио је да су изјаве америчког амбасадора Мајкла Кирбија о посети председника Русије Београду "нове и неочекиване".

"Кирби је поставио питање - зашто да на празник ослобођења Београда дође председник Русије, а не друге бивше совјетске републике? Тврдио је да је Београд ослободила нека 'Трећа украјинска армија, алудирајући на то да се она састојала од Украјинаца. Није јасно одакле му та информација", рекао је Чепурин за лист "Политика".

Он је додао да је амбасадор САД показао "невероватно незнање историје" тврдећи да је у бившем Совјетском савезу било 12 република, а заправо их је било петнаест.

Кирби је у интервјуу за "Вечерње новости" казао да различито гледа на могућност посете премијера Кине и председника Русије Београду, јер "Кинези нису никога напали, а Руси јесу".

"Шта је имао у виду? Амбасадор то не прецизира. Можда нападе на Ирак или Либију? Можда је имао у виду ужасна бомбардовања Београда и других србских градова", прокоментарисао је амбасадор Русије.

Уз оцену да се по Кирбијевим наговештајима може разумети да се његова изјава односи на Украјину, Чепурин је казао да се Русија "од почетка залагала за мировно регулисање свих спорова и заштиту права целокупног становништва Украјине".

Он је рекао да неће коментарисати тврдње Кирбија да САД не захтевају од њих да уведу санкције Русији, признају Косово или уђу у НАТО, и оценио да су Срби "добро упознати са тим какав је амерички приступ".