„Република Косово“ кажњава Русију, а сутра и „Република Илирида“?

22-09-2014 02:32:01 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Недавне претпоставке о томе да Косово намерава увести санкције Русији убрзо су се потврдиле у реалности, с обзиром да је „влада“ Хашима Тачија заиста донела такву одлуку по угледу на своје западне покровитеље. Штавише, ако се има у виду да Вашингтон и Брисел здушно подржавају албански фактор на Балкану у такорећи свим његовим потезима, онда би лако могло да се деси и да управо проглашена „Република Илирида“ у Македонији добије своју државолику форму, а потом да и она у знак захвалности Западу уведе санкције Русији.

Дакле, само неколико дана после најаве да се косовске власти спремају да симболично узму учешћа у економском рату против Русије, уследило је и званично саопштење да је одлука о увођењу санкција Руској Федерацији донета „у знак солидарности са Сједињеним Државама и земљама Европске уније“. Како су при том дословно навели, та одлука Приштине је везана за „подршку међународном поретку“, односно то је по тумачењу владе Хашима Тачија - „кажњавање због повреде суверенитета независне државе“.

И мада су косовски политичари посегнули за образложењем које представља отворени цинизам, с обзиром да је целој светској јавности, као и њима самима, јасно да су управо Косово и његови евро-амерички пријатељи урушили међународни поредак за који су сада наводно забринути, ипак се мора признати да су барем у нечему били искрени. Наиме, самозвани „министар спољних послова“ Енвер Хоџај је изјавио да Косово „на тај начин тежи да покаже да је поуздани савезник евроатлантских партнера“, што је једина права истина, којој се нема шта додати, јер се баш у томе крије суштина косовског увођења санкција Русији.

Али исто као што је Косово „поуздани савезник евроатлантских партнера“, тако су обрнуто и „евроатлантски партнери“ увек до сада били поуздани савезник Косова и покровитељ скоро свих албанских амбиција на читавом Балкану, па стога не би требало сумњати да и оно што се десило мало јужније, у Македонији, такође има њихову макар прећутну сагласност.

Тамо је, да се подсетимо, пре неколико дана усред Скопља, на платоу испред споменика Скендербегу, проглашена албанска „Република Илирида“, а акт о њеном оснивању је прочитао лидер прве албанске странке у Македонији и некадашњи посланик парламента Невзат Халили, и све то на темељу референдумског изјашњавања Албанаца у Македонији спроведеног 1992. године, којим се захтева промена тамошњег Устава и подела Македоније између Македонаца и Албанаца на два дела.

Наравно, и овај догађај у Скопљу би представљао само улични перформанс политичких маргиналаца, исто као што би то заувек остали истомишљеници Хашима Тачија на Косову, да потом обично не следи моћна подршка њиховим тежњама са западне стране света. Довољно је да се сетимо топлих осмеха Мадлен Олбрајт са Тачијем, те снимака Ричарда Холбрука на којима је он изувених ципела разговарао са албанским лидерима, после чега је следило формирање државоликог Косова.

Стога, ако ускоро и најновија самопроглашена албанска држава на Балкану са главним градом у Скопљу, по инерцији добије подршку истих центара моћи, лако би се могло десити да и поменута „Република Илирида“ заживи и уведе санкције Русији. И то са истим образложењем – „у име чувања међународног поретка“.

Ратко Паић,