Турски кондитери желе да буду препознатљиви у Русији

22-09-2014 05:09:41 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/ xpgomes11/cc-by-nc-sa 3.0 опш |


Турски произвођачи намеравају да знатно повећају своје присуство на руском тржишту. Светски извоз турске кондитерске индустрије је 2013. године износио 3 милијарде долара. Међутим, удео турских кондитерских производа на руском тржишту није велик, 2013. године је износио свега 39 милиона долара.

У интервјуу за „Глас Русије“ председник Групе за аквизицију продаје кондитерских производа Хидајет Кадироглу (Ş ekerli Mamuller Tan ı t ı m Grubu B a ş kan ı Hidayet Kadiro ğ lu ) размишља о томе како се ситуација може поправити.

Турска сваке године прими по 4 милиона руских туриста. Имајући у виду то да много становника Русије посећује Турску зашто је извоз турских кондитерских производа мали?

Говоримо о самим извозним цифрама, а податке о слаткишима које туристи донесу у Русију не рачунамо. Али чак и ако у РФ будемо продавали само баклаву и ратлук, свеједно можемо постићи значајне резултате. Руско тржиште раније није било у центру пажње Турске. И данас представници нашег сектора морају да плаћају двоструко веће царинске дажбине у поређењу с Европом. Зато нам је тешко да будемо конкурентни. Ако буде испољена обострана политичка воља наших влада и ако царине буду смањене, сигуран сам да ће се за кратко време наши показатељи повећати неколико пута.

Извоз турских кондитерских производа у Русију је прошле године износио око 40 милион долара. Како бисте дефинисали стратегију извоза ваше земље?

Своју стратегију базирамо на аквизицији идеје Turkish Delight . Добро смо испекли посластичарски занат, имамо традицију од неколико векова и желели бисмо да становнике Русије упознамо с њом. Створили смо нове технологије и прилагодили их савременим потребама. Ниво наше технологије је врло висок. Добро познајемо тржиште, добро познајемо руску културу.

Турска кондитерска грана је у току протеклих година прешла прилично озбиљан пут. Данас овај сектор извози производе у 185 земаља света у укупном износу од 3 милијарде долара. Добро познајемо укус и потрошачке навике становника Русије. Из године у годину расте број фабрика које су спремне да праве производе по руским стандардима. Сматрамо да настала ситуација за нас представља лепу прилику и трудићемо се да повећамо своје присуство на руском тржишту.


Према украјинским брендовима кондитерских производа Русија је данас увела санкције што турским произвођачима пружа могућност да заузму одређено место на руском тржишту. Како турски брендови планирају да организују извоз својих производа у РФ?

Ових дана се у Москви одржава Међународни сајам намирница и напитака на којем 10 турских произвођача чоколадних производа представља сектор на сопственим штандовима. Продајемо своје производе у Африци, у Америци и на Далеком истоку. Нека роба до одредишта путује 1-1,5 месеца. А Русија је поред нас, ми смо суседи. Данас смо спремни да Русија постане наш приоритетни правац. И наш сектор је спреман за то, поседујемо одговарајуће капацитете и технологију. За врло кратко време можемо да одговоримо на повећане потребе вашег тржишта.

После распада СССР један од првих ланаца малопродаје у Русији била је турска трговачка мрежа „Рамстор“ у којој је активно вршена аквизиција турских производа. Међутим, овај ланац је обуставио своју делатност у Русији. Да ли то што у Русији данас не постоји турска малопродајна мрежа компликује живот турских произвођача?

Наравно да компликује. И „Рамстор“ је стварно веома добро представљао турске производе. Може се рећи да је то био својеврстан трансфер културе. Али наравно, међународна трговина не признаје ни религију, ни језик, ни расу. На крају крајева, где има веће користи од трговине, у том правцу се и усмерава. Безусловно, да на руском тржишту постоје турске мреже то би озбиљно помогло у трансферу наше културе и аквизицији турских производа у Русији.

Фаридун Осмонов,