Кубањ ће испунити задатке ради замене увоза

22-09-2014 09:25:52 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Краснодарска покрајина, узимајући у обзир климатске могућности региона, испуниће задатке ради замене увоза, снабдевајући земљу квалитетним намирницама, - уверен је гувернер тог региона Александар Ткачев.

Односи Русије и Запада су се погоршали у вези са ситуацијом у Украјини. Крајем јула су ЕУ и САД од појединих санкција против неких физичких лица и компанија прешле мерама против читавих сегмената руске економије. За узврат је Русија ограничила увоз намирница из земаља, које су увеле против ње санкције: САД, држава ЕУ, Канаде, Аустралије и Норвешке. Забрањен је увоз говедине, свињетине, живине, саламе, рибе, поврћа, воћа, млечних и низа других производа. Руске власти и компаније разрађују планове замене увоза на позадини санкција, које су против РФ увеле западне земље.

Добили смо шансу, Краснодарска покрајина мора да храни Русију. Производња жита, меса,- то су традиционалне производње, које смо научили, можемо да правимо ништа горе од других, можда чак и боље према обиму и квалитету, – рекао је гувернер у суботу у интервјуу ТВ каналу Русија 24.

Према његовом мишлењу, у уловима ограниченог увоза у РФ овај регион мора да заузме нове нише, пре свега у производњи поврћа и воћа. При томе је задатак федералних и месних власти да не само стимулишу, већ и подрже те правце.

Надам се да ће Кубањ испунити овај задатак, узимајући у обзир наше климатске могућности, сунце. Ми смо на југу, ми смо најјужнија, најтоплија територија наш хладне, велике Русије. Зато је разумљиво, што морамо да затрпамо воћем и поврћем нашу земљу, рекао је Ткачев, додавши да су ти производи квалитетнији од увозних.

Ткачев је рекао да фармери могу да рачунају на подршку и на покрајинском, и на федералном нивоу.

Краснодарска покрајина се налази у југо-западном делу Северног Кавказа. Тај регион има веома богате ресурсе плодног земљишта, између осталог, црницу (више од 4 одсто руских и око 2 одсто светских залиха), Кубањ лидира у РФ према обиму производње жита, шећерне репе, воћа и јагода, сунцокрета и меда. Власти истичу да се током последњих година у том региону огледа позитивна динамика практично у свим врстама производа у гајењу биљака и сточарству.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут