Русија избија међу лидере у извозу житарица

23-09-2014 10:42:38 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Извоз руских житарица обара рекорде: у августу у иностранство је продато преко 4,5 милиона тона житарица. Узрок није само у обилном приносу. Русија испоручује на међународно тржиште житарице изузетног квалитета, претекавши по многим показатељима конкуренте.

Руски пољопривредници тријумфују. Принос житарица ове године је обилан. Доприносе временски услови – ништа не омета жетву, истиче председник Руског житног савеза Аркадиј Злочевски.

- Наша прогноза приноса за 2014. годину је 104 милиона тона житарица плус-минус 2 милиона тона у зависности од временских услова. У складишта је већ похрањено 87 милиона тона бункерисане тежине. Мислим да се ова цифра неће значајно променити, пошто је време добро и зрно суво. Уз то добрим темпом се одвија сетва озимих, тачније основа за будући принос. Већ преко 8 милиона хектара је засејано. Планирано је два пута више. За сада претичемо темпо усева озимих у поређењу са прошлом и претпрошлом годином.

Традиционално око четвртине приноса житарица Русија шаље за извоз. Али експерти прогнозирају да у текућој години испоруке у иностранство ће се увећати и достићи 30 милиона тона. Томе доприноси и добар принос. Али постоји још један важан фактор – квалитет зрна. Руски је изузетан. А произвођачи у Украјини, Румунији и Француској су посрнули. Кишно лето је довело до тога да француска пшеница врло брзо клија и постаје неповољна за прављење пекарског брашна. Велики обими сопственог приноса ће морати да се усмери на сточну храну, а квалитетна прехрамбена пшеница за унутрашњу потрошњу да се купује од суседа.

Проблеми конкурената из иностранства иду на руку руским произвођачима житарица. У августу је био обрен рекорд месечног извоза. При томе посебно радује пољопривреднике то што у структури извоза осетно је скочио удео пшенице за израду брашна са високим садржајем протеина. Крајем лета у иностранство је већ послато 4,2 милиона тона пшенице, 411 хиљада тона јечма, 15 хиљада тона кукуруза. Ако се тако настави, Русија има све шансе да заузме треће место у свету по извозу житарица после САД и Канаде, већ текуће године, тачније 9 година пре него што је планирала Светска организација за храну УН (ФАО).


Татјана Табунова,