Будућност руске економије: развијати се, а не затварати

23-09-2014 10:48:53 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexander Astafyev/ vostok.r |


Русија не намерава да прелази на „мобилизациону“ економију. Влада ће спроводити претходну економску политику. Што се тиче тешкоћа изазваних санкцијама западних држава против Русије, земља ће их преживети. У то је уверен премијер Дмитриј Медведев, истог мишљења придржава се и већина експерата.

Разговори о томе да се у Русији ствара затворена економија нису умесни. Основни принципи макроекономске политике ће бити сачувани, уверио је учеснике инвестиционог форума у Сочију Дмитриј Медведев.

- Најважније што може да уради влада и власт у целини јесте да не жури. Имамо оријентире, ми их не мењамо. То је програм развоја до 2020. године, мајски укази председника из 2012. године, основни правци делатности владе. Ми ништа не мењамо, државне програме не прекидамо: да, негде нешто коригујемо, негде морамо мало да срежемо финансирање, али то нису радикалне ствари.

Русија заиста преживљава данас супертешко време. Многе компаније због западних снакција су лишене доступа јефтиним кредитима банака Европе и САД, предузећа су се нашла у тешком положају због ограничавања испорука из иностранства неких видова опреме и технологија. Ипак влада ће се потрудити да искористи насталу ситуацију ради развоја домаће индустрије. Проблеми који су се појавили пре или касније ће бити превладани, убеђен је руски премијер.

- Рад на замени извоза ће бити сложен – посебно у сфери високих технологија. Влада намерава да подржава финансијама пројекте који ће доказати своју конкурентност. Нешто је једноставнија ствар са прехрамбеним производима: овде европску робу на руском тржишту смењује азијска и латиноамеричка, која је у стању да конкурише домаћој продукцији по односу цена-квалитет.

Један од основних праваца „удара“ који Запад рачуна да ће нанети Москви уз помоћ санкција остале су инвестиције. Ипак Русија је последњих година показала макроекономску стабилност, што је наравно променило набоље однос инвеститора. Њихово интересовање за рад са руским партнерима није ни мало ослабио, без обзира на чудне одлуке бриселских чиновника, исткао је на инвестиционом форуму у Сочију потпредседник владе Аркадиј Дворкович.

- Смањења интереса нема уопште, интересовање остаје на врло високом нивоу. Постоји фактичко смањење обима бизниса, зато што су санкције ипак за њих закон, они неке ствари не могу да раде по правним основама. Али желе да раде, врло их занима.Локализација производње унутар земље. Санкције дају занимљиви ефекат: стране компаније не могу да испоручују неке видове продукције у Русију, али могу да инвестирају у производњу овде. Коначно, многи фондови и венчурне компаније спремне су да улажу новац у наше стартапове, спремне су да траже занимљиве идеје, да доносе корист и себи и нама.

Будућност руске економије разматрана је и на последњем заседању Државног савета. Његови учесници су истакли: реална економска пракса последњих година показује да домаћи бизнисмени, уз минималну джравну подршку, у стању су да реализују програм замене увоза. Према прорачунима радне групе Државног савета, обим замене треба да износе најмање 4 трилиона рубаља, рокови реализације – две, максимално три године. При томе ће бити отворено најмање милион радних места, а додатни порески приливи како у федерални, тако и у регионалне буџете, изнеће око 500 милијарди рубаља. Шта више, испунивши овај програм, Русија ће извшрити економски пробој за који би раније биле потребне године.

Игор Силецки,