Метеоролози УН предвидели „климатски пакао“ до 2050. године

23-09-2014 01:15:58 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/andrea zeppilli /cc-by-nc-sa |


У оквиру новог пројекта посвећеног погубном утицају човечанства на климу, УН је позвала познате водитеље временских прогноза на снимање спотова Временска прогноза будућности. Метеоролози су саопштили да током наредне четири деценије становнике Земље очекују редовне поплаве, олује и јака суша.

Светска метеоролошка организација уз подршку УН упозорила је на редовне поплаве, олује и јаку сушу од Аризоне до Замбије током четири деценије, преноси Гардијан.

У овкиру новог пројекта посвећеног погубном утицају човека на климу организација је позвала познате водитеље временских прогноза ради снимања спотова Временска прогноза будућности. У пројекту су учествовале велике компаније као што је Japan ’ s NHK, US Weather Chanel и немачка компанија ARD .

Тако краткометражни извештаји из 2050. године били су посвећени катастрофалној поплави на Флориди, при томе метеоролози су предвидели потпуно потапање града Мајами Бич, као и јаку сушу у Аризони, која је довела до многобројних жртава. У том региону САД где је температурни рекорд од 45 степени Целзијуса био фиксиран 1916. године, просечна температура 2050. ће достићи 50 степени, сматрају стручњаци.

Узимајући у обзир опасност коју носи глобално загревање, Светска метеоролошка организација не искључује да ове Прогнозе будућности могу да постану реалне.

Ефекат стаклене баште који је провоцирала човекова деланост у последњих 50 година почео је осетно да убрзава природне процесе глобалног загревања и чини реалнијим чак „прогнозе катастрофалног карактера“. То се потврђује сушама и поплавама забележеним у Европи у последње време.