Пут око света руских пензионера

23-09-2014 04:11:33 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Неприступачни предели Африке, пустињске олује, проблеми са навигацијом, штрајкови у Латинској Америци, опасност да буду згажени од стране слона или да буду ручак леопарду... Није било тако једноставно путовање око света у аутомобилу за породицу руских пензионера.

На свом друмском возилу Московљани Чемодурови су за 10 месеци обишли скоро 30 земаља. Пошто енглески језик није свуда био од користи у комуникацијама, глава породице је више пута морао да изводи "плес са глобусом" да би од мештана добио информације како да стигне до назначеног места.

Током пута, Татјана и Александар Чемодуров нису само уживали у знаменитостима. Основна мисија експедиције, организоване уз подршку Руског географског друштва, била је фотографисање 135 културних локација које се налазе на листи Светске баштине УНЕСКО. Међу задацима путника било је и организовање културне подршке сународницима у иностранству и оснивање дечјих мини-библиотека, испричао је за "Глас Русије" Александар Чемодуров.

- Руска дијаспора у Африци и Латинској Америци живи безбедно. Али и они имају проблеме - они уче руски језик, знају да читају, али не могу да дају испите и добијају сертификате о знању руског језика. Ми желимо да разговарамо са представницима Министарства просвете како бисмо решили овај проблем.

Према речима путника-пензионера, они су свуда били дочекани са симпатијама према Русима и Русији. Огроман утисак су оставили на њих некомерцијализована места и споменици који сведоче о древним везама светских култура, истакао је Александар Чемодуров. У Латинској Америци можете наћи елементе кинеске, индијске, египатске културе. Импресионирало их је гравирано камење у музеју у Перу – на њима су исцртане сцене лова људи на диносаурусе што у потпуности мења представу о еволуцији и историји.

Током свог дугог пута Чемодурови су направили 10.000 фотографија и 500 видео снимака, које можете погледати на сајту avtokrugosvetka.ru. Брачни пар је већ направио 27 међународних и 6 руских експедиција. Посетили су 102 земље. Према речима Александра, коначну одлуку да живот претворе у велико путовање донели су након одласка у пензију. Финансијска средства за пут око света пензионери су скупили током радног века и изнајмљујући станове и викендице. Глава породице уверава да је само потребна жеља за таквом врстом путовањем око света, пошто "многи руски пензионери имају и могућности и здравља!".

Јелена Ковачић,