Модернизација руске армије тече убрзаним темпом

25-09-2014 10:40:04 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Сергей Мамонтов/ vostok.rs |


Русија ће до 2020. године потпуно обновити наоружање стратешких нуклеарних снага. Ово је изјавио потпредседник владе Дмитриј Рогозин, који координира одбрамбено-индустријски комплекс земље. То је потребно за постизање главног циља – формирања у Русији компактне мобилне професионалне армије, која може ефикасно да решава задатке на сваком театру војних дејстава.

Програм модернизације армије, усвојен у оквиру руске војне реформе, тече убрзаним темпом. Како је саопштио потпредседник владе Дмитриј Рогозин, до 2020. године Русија ће обновити наоружање стратешких нуклеарних снага не за 70%, како се претпостављало, већ за свих сто. При томе рачуна се не на количину, већ на принципијално нове квалитете оружја, који ће омогућити да се повећа одбрамбена моћ земље у контрексту циљаног смањења личног састава, указао је Дмитриј Рогозин.

- Оружја не треба да буде много. Не сме се, како што је било у СССР, производити брдо оружја а да се затим не зна шта с њим да се ради. Али ми морамо да створимо такву компактну армију да она може да буде пребачена на сваки претећи театар војних дејстава. Имамо огромну земљу, највећу на свету, а становништво је релативно мало – као у Француској и Немачкој заједно. Зато је наш задатак да направимо такво оружје које ће омогућити сваком војнику и официру да ратује за петорицу. Поред тога, оружје треба да буде такво да изведе војнике и реалног поља ватре.

За моднернизацију армије држава је издвојила велики новац. Само 2014. године трошкови Министарства одбране износе 2,3 билиона рубаља (60 милијарди долара). Од тога свака пета рубља иде на обнову ракетно-нуклеарног штита Русије, израчунао је војни аналитичар, пуковник у пензији Виктор Литовкин.

- Данас на бојево дежурство стижу нове стратешке ракетне подводне крстарице класе Јуриј Долгоруки. Укупно ће бити 8 таквих крстарица. На свакој по 16 ракета Булава са 6 нуклеарних бојевих глава. Укупно на данашњи дан у бојевом строју стоје 423 стратешке ракете са 1494 нуклеарне бојеве главе на њима. Ако се сетимо да према прашком Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ-3) морамо да имамо 700 постављених ракета и још сто у складиштима и 1550 бојевих глава на њима, јасно је да код нас не постоји задатак смањења стратешких нуклеарних снага.

Али треба их обновити. На пример, легендарна интерконтинентална балистичка ракета Војвода (по НАТО класификацији Satan) може да остане на бојевом дежурству до 2026. године. У границама гаранцијских рокова службе је и ракета Сотка (по западној класификацији SS/19 Stiletto). Као замена у Русији се разрађује нова тешка интерконтинентална балистичка ракета Сармат на течно гориво која по својим параметрима превазилази Војводу. Уместо Сотке у шахтове се већ постављају ракете на чврсто гориво РС-24 Јарс. До краја текуће године Јарси ће укомплетирати три дивизије. Савремено високопрецизно оружје, између осталог нуклеарно, помоћи ће да се армија доведе у стање високе одбрамбене способности, на шта је и усмерена војна реформа РФ у целини.

Наталија Коваљенко,