Руски за све - први курс руског језика на србском језику путем интернета

25-09-2014 07:16:07 | | / vostok.rs |


У организацији удружења Србско-руско пријатељство "Братство" из Бањалуке покренут је први пројекат учења руског језика путем интернета. Поред ове активности, удружење се бавим културним, образовним и друштвеним радом што се тиче руско-србских веза. Удружење такође у сарадњи са Руским културним цетнром "Руски мир" и Амбасадом РФ реализује и многе друге пројекте. Задњи пројекат удружења је и прво учење руског језика путем интернета на србском језику.

Разговарали смо са председником удружења Србско-руско пријатељство "Братство" Рајком Ћулибрком:

- Хвала вам на позиву да разговарамо о овој теми. Када је у питању пројекат везан за учење руског језика путем интернета (
www.ruskizasve.com), на ту идеју смо дошли из једног простог и практичног разлога. Сведоци смо да се у малом броју општина у Републици Србској има прилика учити руски језик на курсевима или слично. Осим већих центара као што су Бањалука, Бијељина и евентуално Градишка немате прилику за учење руског језика. Такође, велики број људи нема довољно времена да иде на класичне курсеве па је ова опција свакако занимљива за људе који немају много времена на располагању. Слиједом тог направли смо курс путем интернета прилагођен нашем говорном подручју, пре свега на србском језику, где наши људи могу веома једноставно да савладају основе руског језика и све што подразумева један курс. Ентузијазмом наших сарадника, професора и целе екипе која ради у нашој организацији, настао је курс путем интернета под називом "Руски за све", а што је и назив наше школе где се одржава настава у класичном облику.

Тренутно је завршен курс А1 ниво. У изради је курс за А2 ниво који ће бити готов до краја октобра месеца. Са завршеним А1 и А2 нивоима људи могу без проблема да комуницирају на руском језику. А1 ниво се састоји од 27 лекција кроз које су обрађене најчешће животне ситуације у Русији. Занимљива је прича која стоји из тога, а базирана је на то, како једна девојка из Србије упознаје Руса у току студија у Русији. Они се кроз курс упознају, планирају путовање у Србију где би он имао прилику да упозна нашу културу, а о чему ће бити више речи на А2 курсу. То је прича која прати наш курс.

Да ли постоји опција међународне сертификације курса?

- Да, постоји опција. Они који заврше курс добијају наше уверење, а они који желе да добију међународни сертификат, пријаве се нама и у сарадњи са Руским домом можемо да организујемо за њих одлазак у Београд и полагање за међународни сертификат, једном или два пута годишње када долазе професори из Русије.

По чему се разликује ваш курс путем интернета у односу на друге сличне курсеве?

Када је у питању наш курс преко интернета, постоји једна велика разлика у односу на друге сличне курсеве. Наравно, неке ствари су свакако сличне и то се не може променити. Оно што је предност, јесте што свака особа која похађа овај курс има могућност да било када током времена похађања курса буде у контакту директно са професором. Могуће је комуницирати путем поруке у реалном времену и путем Скајпа. Захваљујући томе можете вежбати конверзацију, професор вас исправља, можете питати професора све што вам није јасно. То је једна опција коју тренутно јако мало курсева сличне врсте има. Треба рећи да курс А1 није бесплатан и да он кошта 49 КМ (24 Е). Такође и даље стоји отворени позив за професоре руског језика за сарадњу на овој платформи где стварамо базу професора који ће да сарађују са нама на унапређењу ове интернет платформе према нивоима Б1 и Б2. Отворени смо за сарадњу.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_09_25/Ruski-za-sve-prvi-kurs-ruskog-jezika-na-srpskom-jeziku-putem-interneta-5086/