Русија-Кина: стратешко суседство

25-09-2014 09:03:55 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Москва и Пекинг развијају стратешко пернтерство, које се базира на територијалној близини, заједничким приступом кључним међународним проблемима, блиским политичким, економским и историјским везама. Један од додатних подстицаја сближавања је и парадоксална и неочекивана жеља Вашингтона да „казни“ Москву уводећи нове санкције.

Амерички политичари су се прерачунали. Хтели су да изолују Русију и ту су рачунали на подршку Кине. А управо обрнуто, Москва и Пекинг су веома активирали своје заједничке активности. Разлог су не само заједнички економски интереси, већ и заједнички ставови обе стране на међународној сцени. Русија и Кина су уверене да свет не може бити униполаран. Вашингтон је полагао све наде да ће НРК увести санкције Русији. Али, њихови планови се нису обистинили.

Русија и Кина ефикасно сарађују у оквиру Савета безбедности УН. Пре три године, оне су блокирале резолуцију која је осуђивала деловање сиријских власти и која је у суштини требало да отвори пут Западу да наноси ударе Сирији. Постоје и други примери солидарне и балансиране позиције Москве и Пекинга у УН. Активно се развија сарадња Кине и Русије у оквиру ШОС и БРИКС. Ти међудржавни формати постају нови центри доношења одлука, што је за Вашингтон кост у грлу. Коментарише стручњак Центра анализа стратегија и технологија Василиј Кашин:

- Наша сарадња се испољава у веома активном механизму усаглашавања ставова у Савету безбедности УН при свим гласањима. Имамо прелиминарне консултације са Кинезима. Постојећа база претпоставља спровођење консултација практично у свим важним међународним аспектима и проблемима.

Односи унутар троугла Русија-САД-Кина, били су давно формулисани у време председника Никсона. Према тој формули, односи САД са сваким партнером одвојено морају бити значајно бољи него односи Русија-Кина. Сведоци смо да се данас ситуација развија управо обрнуто. Односи САД са сваком од држава су много лошији. И ово тера америчке стратеге да употребе велике снаге у покушајима да очувају глобалну хегемонију своје државе, налазећи све новије непријатеље и користећи против њих све могуће методе борбе.

Веза Москва-Пекинг у геополитичком смислу представља за САД велику опасност. У Вашингтону почињу ово да схватају. Питање је само, какве ће закључке извести. Неки експерти у међувремену не искључују да ће међу Русијом и Кином израсти и војно-политички савез, који ће бити у стању да кардинално измени однос снага у свету, али не у корист Запада. Ово питање се за сада налази на дневном реду обе стране и чека разматрање.

Илија Харламов,