Експерт: Агресивна политика Барака Обаме понижава светску заједницу

26-09-2014 09:11:54 | | Глас Русије, фото: AP/Richard Drew/ vostok.rs |


Аналитичари су избројали да САД тренутно отворено ратују у пет оружаних сукоба, а амерички војници се, на различите начине, налазе у 134 државе. Чињеница да се Вашингтон уопште и не труди да својим дејствима да легитимни карактер, ставља светску заједницу у глуп положај. То је у интервјуу за RT изјавио генерални директор Центра за политичко информисање Алексеј Мухин.

Председник САД Барак Обама је говорио на 69. седници Генералне скупштине УН у оквиру политичке дискусије. У свом говору, који је, како се претпоставља, требао да има миротворни карактер, Обама је издвојио три главне појаве, које по његовом мишљењу, представљају претњу свету. Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров је обратио пажњу на то да је ебола испала највећа претња, на другом месту су се нашла дејства Русије поводом украјинске кризе, а амерички лидер је на треће место ставио међународни тероризам, укључујући и делатност организације Исламска држава у Сирији и Ираку.

Можемо да претпоставимо да је Обама помакао ИД на треће место, јер су буквално дан пре овог говора САД и њихови арапски савезници бомбардовали територију Сирије – суверене државе, члана Организације Уједињених Нација. Америка се није чак ни потрудила да усагласи своја дејства ни са сиријском владом, ни са Саветом безбедности УН.

Експерти једног од најстаријих америчких часописа - The Nation - су избројали да се на данашњи дан оружане снаге САД налазе у 134 државе. Истовремено, Конгрес САД званично није ником објавио рат од 1942. године.

Почети бомбардовање без било какве резолуције је отворено кршење норми међународног права, сматра експерт Абдел Бари Атван. „Амерички председник о томе води рачуна само ако то уради неко други. А, ако сам Обама одлучи да не поштује међународне законе, он једноставно баца бомбе, тамо где сматра да треба да их баца. Он је изјавио да географија није препрека, када се ради о нападима те врсте“, истакао је експерт.

„Онда испада да САД могу да нападну било коју земљу у свету, када они сматрају да тако треба. Они тако и раде: користе беспилотне летелице у Авганистану и Јемену. А, сада њихови ловци бомбардују Сирију и Ирак. Имам осећај да живимо у џунгли“, закључио је Абдел Бари Атван.

Барак Обама је 2009. године добио Нобелову награду за мир „за огромне напоре за јачање међународне дипломатије и сарадње међу народима“. Зачуђујуће је то да је он престижну награду добио прве године председничког мандата.

Тада су многи аналитичари претпостављали да је награда додељена „авансно“, рачунајући на то да ће Обама омекшати агресивну политику, коју је спроводила администрација Џорџа Буша-јуниора. Међутим, та очекивања нису испуњена.

Професор политикологије Акл Кајруз са универзитета Нотр-Дам је и тада сумњао да Обама заслужује награду.

„Ја се слажем са људима који сматрају да се Нобелова награда за мир мора додељивати за допринос у јачању безбедности на глобалном нивоу. Уз све моје поштовање председника САД, он се тиме не бави“, рекао је он.

Америчке оружане снаге су за последњих шест година бомбардовале седам независних држава.

Према мишљењу генералног директора Центра за политичко информисање Алексеја Мухина, оштра политика САД сведочи о томе да руководство земље не зна како да изађе из постојеће ситуације: „такозвана исламска агресија руши планове САД о испоруци енергената у Европу из блискоисточног региона“ .

„Са друге стране, та агресивна политика врло логично произилази из те ситуације у коју су САД саме себе поставиле. Они су на све начине демонстрирали војну силу и сада су приморане да дејствима потврђују да они доминирају светом, на основу права јачег. То је замка у коју су САД упале и из које сада, судећи по свему, не могу да се извуку. Што интензивније САД дејствују, то се интензивније руши њихова репутација светског моралног лидера, а без моралног лидерства никаква политичка доминанта није могућа“, сматра експерт.

Алексеј Мухин сматра да Барак Обама свесно или несвесно изолује своју земљу од међународне заједнице, објављујући рат малтене целом свету, а то је доказ његове слабости као политичког лидера.

„Нема ништа чудно у томе да САД ратују у многим крајевима света, а Конгрес о томе „не зна ништа“. САД су одавно изашле из правних норми и осећају се прилично комфорно у тој ситуацији. Осим тога, то омогућује да се кривица повремено пребаци на председника САД, који се налази на функцији. То је врло згодна позиција, која омогућава САД да реализују ту политику, коју сматрају потребном“, истакао је директор Центра за политичко информисање.

Америчке власти, према његовим речима, више и не мисле о томе како да оправдају своје агресивне поступке, а то остатак света ставља у неудобан положај.

„Измишљени разлози, које САД користе за почетак агресије у било којој тачки света, полазећи од својих националних интереса и истовремено игноришући интересе других земаља, запрепашћује својом простотом и неукусом. Испада да САД, наводећи ове или оне разлоге за своју агресију, више не брину да им бар формално придодају неки степен праведности. Они на тај начин понижавају светску заједницу и све стављају у позицију идиота, који су приморани да сваки пут верују на реч САД“, износи Мухин своју позицију. Експерт тврди да миротворна реторика Обаме нема апсолутно никакву основу, а да је сам лидер САД постао талац америчке политике.

„Учешће САД у огромном броју оружаних сукоба и чињеница да је Барак Обама добио Нобелову награду за мир су апсолутне супротне ствари, Али, то само истиче да Барак Обама мора да боји свој говор миротворном реториком, иза које, наравно, нема ништа. Обама се сада налази у крајње стиснутим околностима. Он је, у суштини, талац тих компанија које су испоставиле рачун руководству САД и покушавају да натерају Барака Обаму да их обавезно плати за рачун сопствене репутације“, закључио је стручњак.