Николић подсетио УН на Косово

27-09-2014 01:32:40 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Iliya Pitalev/ vostok.rs |


„Србија је одлучна да кроз дијалог настави да тражи одрживо решење за питање КиМ. Поштујемо територијални интегритет Украјине као чланице УН, али тражимо и једнаку примену међународног права за све. Неке државе Србији су ускратиле то право, признајући и промовишући независност дела наше територије“, рекао је председник Србије Томислав Николић у обраћању светским лидерима на 69. заседању Генералне скупштине УН.

За Србију, једино прихватљиво, једино праведно и правично решење је отпор сецесионизму и очување територијалног интегритета свих земаља, па и наше“.

Стварање услова за повратак интерно расељених лица у своје домове, по Николићу, кључан је фактор у процесу нормализације односа Београда и Приштине.

„Подсећам вас да је све почело тероризмом албанске мањине на КиМ, у циљу остваривања сецесионистичких амбиција. Данас, 15 година после усвајања Резолуције 1244, којом смо управљање покрајином препустили УН, услови за повратак интерно расељених још нису створени. Србија је земља са највећим бројем интерно расељеног становништва у Европи, око 230.000 људи, који не смеју да остану статистички податак“.