Лидер Каталоније потписује декрет о одржавању референдума

27-09-2014 01:44:23 | | Глас Русије, фото: AP/Manu Fernandez/ vostok.rs |


Председник регионалне владе Каталоније Артур Мас ће данас потписати декрет о одржавању референдума о независности. Парламент Каталоније је 19. септембра донео закон који омогућава одржавање референдума без званичног пристанка Мадрида. Власти Шпаније су већ изјавиле да ће се жалити Уставном суду. Мадрид тврди да је референдум налик одржаном у Шкотској опасност за читаву Европску унију.

Каталонци са своје стране тврде да морају добити независност, јер власти у Мадриду смањују буџетске расходе за њихов регион.

Како планирају власти аутономије, Каталоци ће 9. новембра одговорити на два питања: „Да ли желите да Каталонија постане држава?“ и ако је одговор „да“ – „Да ли желите да Каталонија постане независна држава?“. Уставни суд Шпаније је одлучио да је референдум нелегитиман. Премијер и чланови шпанске владе су изјавили да неће признати његове резултате.

Истраживање јавног мњења друштвеног центра Омнибус показује да је 58,8 одсто становника Каталоније спремно да позитивно одговори на једно или два понуђена питања. Против је 31,9 одсто.