Зато што Путин разуме прошлост Србије и верује у њену будућност

29-09-2014 09:15:40 | | Глас Русије/ vostok.rs |


С обзиром да је недавно велику пажњу јавности изазвало питање америчког амбасадора у Београду – „Зашто Путин долази у Србију?“, које је поставио у интервјуу „Вечерњим новостима“ поводом најављене посете руског председника, можда би заиста требало размислити због чега би он хтео да дође у Србију, и зашто је у Србији радо виђен гост. Али већ на почетку тог мисаоног процеса, као главни разлог се издваја чињеница да је Владимир Путин доказани пријатељ Срба, а то је, да се подсетимо дефиниције пријатеља – „неко ко разуме твоју прошлост и верује у твоју будућност“.

Стога, осврнимо се за тренутак на неке случајеве из којих се види да ли руски председник испуњава наведене критеријуме да би се могао назвати србским пријатељем. Дакле, то је као прво „неко ко разуме твоју прошлост“, а ево шта је Путин рекао о томе. Критикујући политику Сједињених Држава према Србији током деведесетих година, која је кулминирала агресијом и бомбардовањем, Путин је дословно изјавио да „онај који себе данас незванично и неоправдано назива господаром света, морао би да зна да нити је заиста најјачи, нити му тренутна позиција даје за право да угњетава друге народе и државе,“ при чему је мислећи на Србе додао да смо сведоци „да је једном народу са Балкана територија распарчана од стране великих сила, а да се тај народ и даље сматра џелатом, а не жртвом“.

Осим тога, да добро разуме српску прошлост, Путин је уверио светску јавност и са поруком коју је упутио европским властодршцима у којој је поручио ово – „Како вас није стид уопште, Европљане, да са таквим двоструким стандардима приступате решавању истих питања у разним деловима света? Када кажете да је Косово посебан случај, то је све лаж. Никаквог посебног случаја тамо нема, и сви то одлично знају.“

Дакле, из наведеног се недвосмислено примећује да председник Русије детаљно познаје српску прошлост, што значи да испуњава први део дефиниције о истинском пријатељу, али да погледамо сада шта је са оним другим делом који говори о томе да пријатељ „верује у твоју будућност“. Наиме, у том смислу би било довољно да се присетимо изјаве Владимира Путина у Селигеру, у којој је нагласио „да ће учинити све да Србија има будућност“, а такође је још раније преко Дмитрија Рогозина понудио Србији да поврати свој суверенитет и снагу у будућности.

И зато, ако се узму у обзир те чињенице, није нимало чудно што је пре две године по писању београдског листа „Политика“, Путин у истраживању србског јавног мњења био боље оцењен од било ког домаћег политичара, а то је уосталом потврдио и сам председник Србије Томислав Николић када је констатовао да би председник Русије Владимир Путин сигурно победио на изборима у Србији, да се на њима кандидује.

Према томе, из свега наведеног проистиче да је руски лидер проверени пријатељ Србије и да га овдашња јавност тако доживљава, што га све заједно чини радо виђеним гостом, и пружа сасвим логичан одговор на свако питање попут оног – „Зашто Путин долази у Србију?“

Напослетку, шеф руске државе се квалификовао за пријатеља и драгог госта Србије и по још једном критеријуму, којег поставља стара руска народна пословица која гласи – „пријатељство не трпи обмане и прекида се тамо где почиње лаж“, зато што Путин никада није обмањивао ни лагао Србе, што се уопште не би могло рећи за многе друге политичаре у свету, а поготово за оне са Запада.

Ратко Паић,