Руско-србски певачки дует - за помоћ жртвама поплава у Србији

29-09-2014 09:19:52 | | Глас Русије, фото: Сергеј Иванов/ vostok.rs |


На музичком небу појавио се руско-србски певачки дует Душана Свилара и Галине Воробјове. Прошле године су они први пут наступили заједно у Москви. Ових дана су поново изашли на московску сцену. Концерт су организовали администратори руско-србског сајта senica.ru. А уз подршку амбасаде Републике Србије - овај је концерт имао хуманитарни карактер. Сва средства од продаје улазница биће упућена жртвама поплава у Србији.

За Душана је управо овај моменат веома значајан:

- Ми смо се трудили и током ове године. Након поплаве се трудимо да поправимо све те штете које су нанете становништву, првенствено онима који су остали без својих домова. И надам се да ће све то у скорије време бити поправљено и да ће људи моћи да се врате назад у своје куће где ће поново моћи да наставе свој живот. Мени је велика част што се за ту помоћ одазвала и Галина која је прихватила да помогне нашем народу који је ове године стварно преживео велику муку. Нама је само драго ако можемо да помогнемо. Ми нећемо ту да се нешто претерано медијски експонирамо јер не узимамо то као неке бонусе за наше каријере него то радимо чисто из искрене жеље да помогнемо нашем народу.

На репертоару Душана Свилара нашле су се познате песме поп музичара као што су Здравко Чолић, Тоше Проески. Сала где се одржавао концерт је практично била пуна. Многи посетиоци вероватно чак нису ни знали србски језик. Ипак, по њиховим лицима је било јасно да много тога разумеју. За Душана је то веома важно:

Није баш било свеједно да изађем пред руском публиком и да певам песме на србском језику. Најбоље реакције сам добио после концерта када је стварно остало доста људи који су пришли и честитали мени. Кад су рекли да нису разумели пола песама али успели су да осете емоцију коју сам хтео да пренесем то је за мене била велика част. Било је и људи који знају да причају србски. Баш је мени то изненадило и било је мени јако драго. Мислим да им се свидела наша поп-музика.

Подсетимо, Душан Свилар и Галина Воробјова су прошле године приредили концерт у Москви и то је био њихов први наступ. По чему је овај концерт другачији? Говори Душан Свилар:

- Прошле године се Галина и ја нисмо познавали. Упознали смо се два дана пред концерт, имали смо две пробе и направили смо заједнички концерт. Али опет ћу се надовезати као што сам и прошле године рекао да музика је заједнички језик. Тако да кроз музику можемо да кажемо све.

Галина Воробјова се слаже са Душаном, убеђена да је њихов заједнички рад, креативни дует данас значајно квалитетнији у односу на прошлу годину:

- Постоји заиста једна необјашњива ствар. Када разговарамо, слабо се међусобно разумемо. А на сцени, потпуно је обрнуто, ми смо заправо једно. Спаја нас уметност. И данас после концерта моји најближи су ми рекли да су видели, чули наш напредак. А у почетку је све било обрнуто. Тако да је прогрес више него очигледан.

Требало би рећи да је Галина Воробјова била пре два месеца у Београду, где је такође наступила са Душаном. Галина је поделила са нама своје утиске о земљи и људима:

- Све ми се у Београду веома допало, некако је тамо све као на уматничком клизању. Они аплаудирају онда кад им се допадне, управо у сред песме. И то је веома добро! Хоћу рећи, све је од душе. А и иначе, у Београду је све спокојније. У Москви, искрено, примећујем неку сталну журбу, којом су многи незадовољни. А у Београду тога нема. А о љубави према Русима и да не говорим. У остатку света су руске песме као друга класа, а у Београду сам приметила како сви одједном живну чим чују руски језик. Чак некако и са пријатним узбуђењем гласно кажу „Русија!“. То је све веома пријатно. Уопште, у Београду је све веома пријатно, да човек пожели тамо да остане.

Григориј Соколов,