МСП: Србија планира да отвори амбасаду у Јеревану

04-10-2014 12:48:45 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Србија планира да отвори амбасаду у Јеревану, изјавио је први потпредседник српске владе, министар спољних послова Ивица Дачић у Београду на сусрету са министром спољних послова Јерменије Едвардом Налбандијаном, пренела је прес-служба јерменског спољнополитичког ресора.

Министри су размотрили ток припрема уочи посете председника Србије Јерменији. Саговорници су се дотакли различитих међународних и регионалних питања. Налбандијан је свом срспком колеги предочио заједничке напоре Јерменије и копредседника Групе Минкс ОЕБС-а за мирно регулисању проблема Нагорно-Карабаха.

Дачић је потврдио принципијелну позицију Србије, која подржава напоре копредседника Групе Минск ОЕБС-а и искључиво мирно регулисање проблема Нагорно- Карабаха на основу принципа, које су они предложили. Налбандијан је, такође, потврдио позицију Јерменије по питању Косова (званични Јереван не признаје независност Косова), поздрављајући дијалог Београда и Приштине у тражењу узајамно прихватљивих решења.

Дачић је предочио кораке у том правцу и захвалио Јерменији за мисију јерменских миротвораца на Косову. После састанка јерменски амбасадор на нерезиденцијалној основи са седиштем у Атини Гагик Галичијани директор Дипломатске академије МСП Србије Мирјана Милосављевић потписали су меморандум о сарадњи између Дипломатске школе МСП Јерменије и Дипломатске академије МСП Србије. Током састанка Налбандијана са србским премијером Александром Вучићем постигнут је договор о поједностављењу визног режима између Јеревана и Београда.