„Руски“ осмех је искренији од „западног“

05-10-2014 12:00:01 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Litandmore/cc-by-nc-sa 3.0/ |


Светски дан осмеха се обележава сваке године првог петка у октобру. Своје постојање од 1999. године дугује америчком уметнику Харвију Белу. Психолози сматрају да „западни осмех“ у већини случајева представља само знак љубазног расположења према саговорнику, а руски одражава човекова искрена осећања.

Стваралаштво Харвија до извесног времена никога није занимало, његовим сликама тешко да је претила бесмртност. Али једном приликом су му се обратили представници осигуравајуће компаније „ State Mutual Life Assurance Company of America “ с молбом да смисли визит-карту компаније. И уметник је предложио научиоцима оно што сад сви корисници интернета називају „смајлијем“ – осмехнуту жуту њушкицу. То се десило 1963. године. Наручиоци су преузели рад, платили су Белу педесет долара, направили су беџеве с овом њушкицом и поделили свим запосленима у компанији. Успех ове „визит-карте“ је превазишао сва очекивања. Клијенти компаније су били одушевљени новином – за буквално неколико месеци произведено је преко десет хиљада беџева! Врло брзо је симпатична њушкица почела да се појављује на мајицама, дуксевима, ковертама, разгледницама и кутијама за шибице. Светски Дан осмеха први пут је прослављен 1999. године. Уметник је сматрао да овај дан треба да буде посвећен добром расположењу, слоган Дана су речи: „ Do an act of kindness. Help one person smile,“ што се може превести отприлике на следећи начин: „Учини добро дело. Помози бар једном осмеху да се појави.“

Међутим, по мишљењу стручњака, доживљај осмеха у различитим културама не мора бити исти, без обзира на то што се увек асоцира са стањем радости и служи као знак човековог доброг расположења. Психолози, које су анкетирале РИА Новости сматрају да је „западни осмех“ у већини случајева само знак љубазног расположења према саговорнику, а руски одражава човекова искрена осећања.

Научник-психолог Олга Степанова је рекла да премда се осмех у свим друштвима доживљава слично, у различитим земљама се може различито протумачити. Она, на пример, сматра да „руски осмех“ чешће прати осећања:

- Сматрам да код нас осмех одражава човеково унутрашње стање, његове истинске емоције, а да је у западним друштвима то маска, резултат васпитања.

По мишљењу дечјег психолога Јелене Дозорцеве у Русији се више цене искрен осмех и истинско испољавање осећања. На Западу је то више варијанта комуникације.

Ипак, по мишљењу психолога, осмех не само да одражава позитивне емоције које доживљавамо, већ их активно и ствара. Научници су доказали да људи који су се навикли да се често смеју са временом постају срећнији, па чак и мање болују!

Честитамо вам Светски дан осмеха и желимо вам срећу!