Уметници из Москве и Минска реализоваће мозаик Храма Светог Саве у Београду

07-10-2014 09:06:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Уметници Московског фонда при УНЕСКО, који се налази под окриљем Руске академије ликовних уметности и фрескосликарска радионица при манастиру свете Јелисавете из Минска реализоваће монументални мозаик за највећи православни храм на Балкану, Храм Светог Саве у Београду. Уметници, који су учествовали у уређењу ентеријера Храма Христа Спаситеља у Москви, победили су јуче на конкурсу Руске академије ликовних уметности.

У одлучивању за најбољи пројекат учествовали су шеф Одељења за међународне послове Московске патријаршије митрополит Иларион, министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и други.

На изложби у Руској академији ликовних уметности представљено је више од 50 радова финалиста, фотографије, мозаичне иконе и фрагменти у материјалу.

Конкурс је одржан у складу са захтевом председника Русије, а на основу протокола министарства културе Русије и министарства спољних послова Србије о учешћу Русије у уређењу ентеријера Храма, потписаног 16. марта 2012. године.

Градња Храма започела је 1895. године, али радови су реално трајали (са прекидима) укупно око 30 година. Тренутно је Храм активан, али ентеријер није декорисан. Према речима србског патријарха Иринеја за реализацију целокупне огромне површине мозаика на куполи и зидовима требаће најмање десет година.