Екзомарс се захухтава

09-10-2014 10:08:39 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Научници су напредовали у припреми руско-европског пројекта ЕкзоМарс. Он предвиђа слање истраживачких комплекса на Марс 2016. и 2018. године. На планети су пронађена четири потенцијална места на којима може да се уреди научна платформа за испитивања.

Одабране тачке налазе се код екватора планете на равницама које су испресецане глиненим токовима река које су пресушиле. То су врло занимљиви региони, како са тачке гледишта геологије, тако и са тачке тражења микроорганизама. Пошто је некада тамо било топлије и влажније, са великом вероватноћом могао је да настане примитивни живот. Његовим тражењем бавиће се марсоход. Мисија је заједнички пројекат руских и европских научника и инжењера, подсећа директор Института за космичка истраживања Лав Зелени:

- Пројекат ЕкзоМарс се састоји од две етапе са стартом 2016. и 2018. године. У првој етапи учешће Русије се своди на испоруку ракете Протон и опреме за европски орбитални уређај Трејс гез орбитер. Он ће истраживати трагове гасова у атмосфери Марса. Све занима распоређеност метана.

Одакле се на Марсу појавио метан, велика је загонетка. Овај гас се распада под дејством сунчевих зрака, значи, он непрестано однекуд допире. Као могућ извор наводе се или вулкани, мада активни вулкани на планети нису пронађени, или бактерије – тада испада да оне тамо живе и сада. Уређаји ће помоћи да се то одреди.

Са првим Протоном ће полетети и европски десантни модул. Његов главни задатак је да обради нове за Европску космичку агенцију технологије уласка у атмосферу Марса, спуштања и слетања на површину. Етапа мисије са стартом 2018. године биће потпунија, наставља Лав Зелени:

- Поред ракете Протон, Русија ће испоручити платформу за слетање, која ће на површину Марса пребацити марсоход Пастер. Он је направљен у Европској космичкој агенцији и садржи бушилицу која је у стању да се забије два метра у подлогу. Задатак Русије састоји се не само у пребацивању марсохода. Ми морамо пажљиво да спустимо сложени марсоход, да му дамо да склизне на површину, а затим ћемо даље радити по свом руском програму.

Поред скупа инструмената Европске космичке агениције, марсоход ће имати руске уређаје за минеролошку анализу површине и за тражење воденог леда. Ови подаци ће такође индиректно указати места где су повољнији услови за хипотетичке микроорганизме. Што се тиче платформе, на њој ће бити постављен велики научни комплекс за проучавање животне средине на површини планете, између осталог систем за узимање тла.

У децембру ће се десити догађај који има директне везе са ЕкзоМарсом. Биће одржано заседање земаља чланица Европске космичке агенције, где ће бити донета одлука о издвајању додатних финансија, без чега европљани неће моћи да изграде своје уређаје. Реч је о стотинама милиона евра. Како претпостављају аналитичари, одлука ће бити позитивна: када је реч о тако важном космичком пројекту, сложености у међудржавним односима треба да буду остављене по страни.

Борис Павлишчев,