Путинова идеја о великој зони слободне трговине води успостављању односа између РФ и ЕУ

11-10-2014 10:14:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Идеја председника РФ Владимира Путина о зони слободне трговине од Атлантика до Владивостока могла би да буде излаз са слепог колосека, на коме су се нашли односи Европске уније и Русије, изјавио је за радиостаницу „Руска служба новости“ амбасадор Србије у Руској Федерацији Славенко Терзић.

„Сама идја председника Путина о зони слободне трговине од Атлантика до Владивостока, одлична је идеја, која уједињује огроман економски простор“, изјавио је Терзић.

Амбасадор је нагласио да питање о сарадњи Србије и Царинске уније за сада није званично разматрано, али јесте у невладиним круговима.

Говорећи у петак на самиту ЗНД, руски председник је изјавио да Моксва никада није била против зближавања са ЕУ, али ствар је у условима сарадње. Шеф државе је нагласио да проблеми настају не у вези са узвратним и заштитним мерама РФ, већ у вези са тиме што европски партнери „не сматрају потребним да благовремено, отворено и комплетно, конкретно и професионално размотре те ризике, који погађају руску економију и друге земље Заједнице, ризике у погледу дејства норми зоне слободне трговине и припајања колега другим тровинско-економским удружењима“.