Руски научници планирају да већ до 2018. године „одштампају“ људски бубрег који се може користити за трансплантацију. Први домаћи биопринтер

12-10-2014 07:59:57 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Руски научници планирају да већ до 2018. године „одштампају“ људски бубрег који се може користити за трансплантацију. Први домаћи биопринтер, уређај који је намењен за штампање тродимензионалних фрагмената ткива и органа, биће приказан у оквиру III Московског међународног фонда иновационог развоја „Откривене иновације“. Он ће бити одржан у руском главном граду 14-16. октобра.

Технологија „биоштампе“ је следећа. Прво се ствара компјутерски модел будућег органа са свим његовим анатомским особеностима и својствима ткива. Затим се од изворних ћелија пацијента добијају такозвани сфероиди – конгломерати ћелија. То је грађевински материјал за ткиво или орган који се праве. Биопринтер који је направљен у Русији има корак штампе од 1 микрометра. Ниједан инострани аналог нема тако густу штампу. И то је само један од јединствених руских изума, истиче извршни директор лабораторије 3 D Bioprinting solutions Јусеф Хесуани:

- Главна предност нашег биопринтера је могућност коришћења свих метода биоштампе. Он омогућава штампање и ћелијама, и сфероидима и биогелом. Притом принтер садржи 5 млазница. Две су предвиђене за сукцесивно истискивање полимерног хидрогела, а остале за смештање у овај гел три различите врсте ћелија, с њиховим комбиновањем у различитим варијантама. Касније се одштампана конструкција смешта у биоректор који је испуњен потребним хранљивим материјама. Ту се одвија срастање ћелија и истовремено испирање биогела који више није потребан. За разлику од страних аналога руска технологија омогућава добијање скоро идеалне сличности с природним органом.

Први руски биопринтер засад ради у пробном режиму, усавршава се технологија. Међутим, врло брзо, у марту 2015. године предстоји му „штампање“ функционалне штитне жлезде, премда ће она бити мишјих димензија. Радна способност будућег органа проверава се на неколико начина: у биореактору, у кокошијем јајету с ембрионом пилета и напокон, у живом мишу. А 2018. године руски научници намеравају да одштампају људски бубрег који се може пресађивати. По мишљењу страних стручњака овакав напредак није могућ пре 2030. године. Међутим, руски биомедицинари су већи оптимисти. Након што су се појавиле индуковане изворне ћелије – извор свих типова ћелија за биоштампу – московским научницима је било потребно само пола године да направе биопринтер и да освоје већу производњу сфероида. Ако с експерименталном штитном жлездом све прође глатко „одштампана“ људска ћелија се може појавити и пре планираног рока, сматра извршни директор лабораторије 3 D Bioprinting solutions .

Александар Мимичев,