Порошенко сменио скандалозног министра одбране Украјине Гелетеја

13-10-2014 08:37:20 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mikhail Markiv/ vostok.rs |


Председник Украјине Петар Порошенко је потписао рапорт о оставци министра одбране Украјине Валерија Гелетеја.

Шеф државе је истакао да је „дошло време да се смени министар одбране“ и додао да ће већ сутра предложити парламенту новог министар одбране с надом да ће та кандидатура бити подржана. Оставку Гелетеја су одавно захтевали од Порошенка. Гелетеје је постао познат по својим громогласним изјавама о војној операцији у Донбасу.

Према мишљењу Петра Порошенка, дошло је време да се смени министар одбране. „Сигуран сам да са гласањем за кандидатуру новог министар нећемо одуговлачити. Р ачунам да ће се то обавити у уторак“, стоји у званичном саопштењу. Он ће већ сутра предложити парламенту новог министар одбране.

Шеф украјинске државе је рекао да ће одлука о смени министар одбране и низ других кадровских решења, „посебно, о смени руководства државне пограничне службе и образовања Комитета за питање обавештајне службе и именовање Игора Смешко на место председника комитета, озбиљно ојачати безбедносне структуре и одбрамбену способност Украјине“.

Министар нуклеарног рата

Подсетимо да је Валериј Гелетеј постао познат због своје некомпетентности и провокационим изјавама. Он је, на пример, тврдио да се из Русије у Украјину испоручује најновија муниција која пробија оклоп и као доказ показао метак за пушку калибра 7,62 мм. Руско министарство одбране му је на то одговорило да су се такви меци производили широм бившег СССР, укључујући и Луганску фабрику муниције. Последња модернизација муниције тог типа је била 1974. године, када су оружане снаге СССР прешле на основни стандард од 5,45 мм.

Апсурдна је била и изјава да је Русија против Украјине применила стратешко нуклеарно оружје. Из партије „Отаџбина“ су се чак чула мишљења да овакве изјаве дискредитују украјинску војну команду. Шеф фракције Сергеј Собољев је у свом писму написао да ће останак Гелетеја на месту министра одбране „деморализовати украјинску армију“.

У току војне операције на истоку Украјине Гелетеј је, такође, обећао да ће одржати параду победе у Севастопољу. Становници Севастопоља су му на то одговорили да проба одржи геј параду. „Планови украјинског министра одбране се не подударају са плановима града федералног значаја Руске Федерације за наредних хиљаду година“, изјавио је тада заменик губернатора Севастопоља Јевгениј Дубовик.

За сваки неуспех Украјине у војној операцији он је налазио бесмислене разлоге: или су борци користили мобилне телефоне, или су на врху донете погрешне кадровске одлуке – а, ни једном није обратио пажњу на своје лоше прорачуне. Многи политичари и јавне личности су се чудиле зашто га Порошенко држи на месту министра. Али, председник Украјине је стално понављао да он нема алтернативу. Изгледа да се она сада појавила.

Истовремено је главни истражни комитет РФ покренуо кривични поступак против министра одбране Украјине Валерија Гелетеја и неких других представника украјинске армије. Према информација из истражног комитета, ови војни руководиоци су осумњичени за разне злочине, као што су организација убиства, примена забрањених средстава и начина ратовања, геноцид.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут