Посета Путина Београду као морална подршка Србије

13-10-2014 12:00:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Један од главних догађаја прославе 70-годишњице ослобођења Београда биће посета Србији председника Русије Владимира Путина.

То има велики значај и за србско одељење Међународног Фонда јединства православних народа и његовог руководиоца Наташу Коцев, која се такође припрема да обележи овај јубиларни дан.

- Мислим да су у Србији велике припреме због доласка руског председника. Колико ја видим, то је моја процена, да су људи срећни и да је то велики гест. То је велика морална а и економска подршка Србије пошто су јако пуно руских фирми ушли у Србију и раде овде, као што Лукојл, Гаспром. Гаспром је једноставно показао Србији како може од једне компаније да направи светску компанију. Ево сад смо радили са фирмом „РЖД интернешнл“ конкурс који се зове „Воз жеља“. Завршили смо га 3. октобра, деца су добила своје награде у музеју железнице. Тако да смо сви ми јако срећни што председник Путин биће са нама на 70. годишњици ослобођења Београда.

Дечији културни центар који ће такође учествовати у свечаностима поводом јубиларног датума, постоји већ пет година у оквиру школе Свети Сава, која се налази преко пута храма Светог Саве. О задацима центра и о прослави 70-годишњице ослобођења Београда Наташа Коцев каже.

- Пре пет година кад смо отворили наш дечији културни центар нама је било број један да причамо деци више о Русији и о улози Русије у историји Србије. Годинама је било да су то прећуткивали, наставници историје нису баш много говорили деци о томе. Зато се ми трудимо да испричамо истину о томе шта се десило пре 70 година, да је у србској земљи пуно руских живота. То људи треба да знају. Сваке године, 20. октобра, наша деца из Дечијег културног центра, долазе на Ново Гробље, на меморијалном центри полажу венце заједно са свима осталима који долазе овде да обележе овај датум. После тога у нашем центру ми обавезно одржавамо час посвећен руским ослободиоцима који су погинули на територији тадашње Југославије. Тамо обавезно говоримо о Другом Светском рату, пошто уколико смо схватили, деца врло мало знају о учешћу руских војника у ослобађању Београда. Обично припремимо руске филмове. Пошто деца уче руски језик они некако уз нашу помоћ успевају да схвате о чему се тамо говори. Касније ми анализирамо и разговарамо на ту тему. Мислим да је споменик посвећен руским војницима на Новом Гробљу јако леп. Градске власти се годинама труде да га улепшају уз помоћ руске Амбасаде. Доста су реновирали, гробље се доста добро чисти. То је једна лепа зелена површина са травницама, цвећем, са лепом дрвећем. Мислим да без поклањања руским ослободиоцима, руским војницима, нема будућности.

Григориј Соколов,


КАТЕГОРИЈЕ